Aleksandar Dender: Žrtva 250 mornara i njihovog admirala sa galije “Sv. Tripun Kotorski” obavezuje

Bitka kod Lepanta 1571. godine iz pera jednog kotorskog mislitelja, u ponosu i očaju, slavi i tuzi, spomenu i zaboravu...

Original map battle lepanto october
0
Danas, 7 oktobra, slavi se 452 godina od slavne bitke kod Lepanta u kojoj je učestvovala i kotorska galija “Sv. Tripun Kotorski” sa 250 mornara pod zapovjedništvom admirala Jeronima Bizanti
Ovaj događaj se danas obilježava u svim Katoličkim crkvama kao dan kada su kršćani porazili tursku flotu i spriječili prodor Turaka u Evropu. Obilježavali smo taj dan i mi u Kotoru u organizaciji Kotorske biskupije, Bokeljske mornarice i Hrvatskog građanskog društva iz Kotora koje je 2007. godine postavilo i spomen ploče na palači Bizanti, a posljednji put 2019. godine. 
Nažalost, zbog pandemije i prerane smrti don Tonća Belana koji je bio glavni pokretač, evo, već četvrtu godinu izostaje obilježavanje jednog od najslavnijih i najtužnijih dana u povijesti Kotora i Boke Kotorske, jer je toga dana, poslije herojske borbe, potopljena galija “Sv. Tripun Kotorski” i niti jedan od 250 mornara i admiral Jeronim Bizanti nisu se vratili kući. Nema opravdanja ni za jednog od navedenih organizatora, pa ni nas iz Bokeljske mornarice. Opština Kotor i nije morala da se sjeti, ali mi jesmo!
Morali bi se sjetiti slavne prošlosti i herojstva Bokelja. Kako je more za Bokelje bilo glavni privredni resurs, oni su se već zarana počeli isticati u pomorskoj vještini i u junaštvu. Već od IX. stoljeća učestvovala je Bokeljska mornarica u skoro svim ratnim okršajima u Jadranskom i u Sredozemnom moru, naročito u ratnim operacijama protiv Turaka i gusara.
1474. godine Bokeljska mornarica pod komandom svog admirala Marina Bisanti, herojskim podvigom oslobodila je mletačku flotu koju su Turci bili blokirali u Bojani prilikom osvajanja Skadra. Mornarica je sudjelovala u znamenitoj bitci kod Lepanta 1571., s galijom “Sv. Tripun Kotorski”, pod zapovjedništvom Jerolima Bisanti, u kojoj je poginulo svih 250 članova posade i admiral.
Nakon pada Herceg Novog u turske ruke 1482., pa sve do njegovog oslobođenja  1687., mnogo puta se Bokeljska mornarica borila sa Turcima, braneći Verige, braneći Perast i Kotor od turske najezde.
Godine 1539., 1592., 1604., 1611., 1613., 1629., 1637., 1654., pune su krvavih bitaka u kojima su sudjelovali Kotorani i Peraštani, odlikujući se svojom hrabrošću. Peraštani i Prčanjani su porazili tunišku i alžirsku flotu kod Valone 1638., a 1687. Bokeljska mornarica učestvovala je u bitkama za oslobođenje Herceg Novoga i nešto ranije Risna od Turaka. Ali ni u doba prosperiteta i najvećeg ekonomskog procvata Boke Kotorske nisu prestajale borbe bokeljskih mornara.
Godine 1639., 1645., 1681., 1688., 1695. bile su također pune okršaja kod Patrasa, Agrosa, Korinta i Atene, kod Valone, što se nastavilo i u XVIII. stoljeću, naročito 1716., 1732., 1756. i 1758. godine, kada su Bokelji izvojevali velike pobjede na moru, počinivši klasične primjere junaštva i heroizma.
Naša djeca uče povijest Crne Gore i treba da je uče, ali o povijesti Kotora i Boke Kotorske koja nije ništa manje ratnička i slavna, nažalost, ne uče ništa!
A trebali bi!
Žrtva 250 mornara i njihovog admirala sa galije Sv. Tripun Kotorski” obavezuje.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.