‘Alkar’ uskoro u stripu

‘Već nekoliko godina Ministarstvo kulture Republike Hrvatske promovira akciju ‘Čitajte knjigu’, s ciljem približavanja lektirnih naslova osnovnoškolskoj populaciji. U izdavačkoj kući došli smo na ideju napraviti projekt u kojem ćemo kroz četiri godine objaviti 12 do 16 lektirnih naslova hrvatskih književnika u formi stripa, jer je strip u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj i svijetu doživio rast popularnosti. Kako je moj cijeli profesionalni život vezan za Alku, a zahvaljujući vrsnom crtaču Josipu Jukiću, podrijetlom iz Sinja, odlučili smo da ‘Alkar’ Dinka Šimunovića bude prvi lektirni naslov prikazan u formi stripa’

0

alkar strip cropPripovijetka Dinka Šimunovića ‘Alkar’ svima je dobro poznata, nalazi se i na popisu lektire za osnovnu školu, a ubrzo bi trebala dobiti i svoje strip-izdanje.

Ovu vijest donio nam je direktor izdavačke kuće AGM Zagreb profesor Stjepan Bekavac, prijatelj Sinja i zaljubljenik u alkarsku baštinu, koji je gostovao u programu Hit radija i objasnio kako je došlo do ove zanimljive ideje:

‘Već nekoliko godina Ministarstvo kulture Republike Hrvatske promovira akciju ‘Čitajte knjigu’, s ciljem približavanja lektirnih naslova osnovnoškolskoj populaciji. U izdavačkoj kući došli smo na ideju napraviti projekt u kojem ćemo kroz četiri godine objaviti 12 do 16 lektirnih naslova hrvatskih književnika u formi stripa, jer je strip u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj i svijetu doživio rast popularnosti. Kako je moj cijeli profesionalni život vezan za Alku, a zahvaljujući vrsnom crtaču Josipu Jukiću, podrijetlom iz Sinja, odlučili smo da ‘Alkar’ Dinka Šimunovića bude prvi lektirni naslov prikazan u formi stripa’.

U izdavačkoj kući idu i korak dalje, žele se približiti djeci kroz upotrebu njima bliske tehnologije – računala i mobitela. Tako će pojedine table i crteži stripa biti dostupni u multimedijalnom sadržaju virtualne stvarnosti.

‘Odabrali smo 4 zanimljiva dijela stripa koji će upotrebom kamere na pametnom telefonu uz očitanje bar-koda biti dostupni u video zapisu. U njemu će se nalaziti i isječci književnog teksta iz ‘Alkara’, a sve kako bi se djecu potaknulo na čitanje izvorne pripovijetke, da se čitanjem užive u tu stvarnost koju je Šimunović tako vjerno prikazao kroz likove Rašice, Marte, Salka, opise grada Sinja i Cetinske krajine, alkara i alkarske čete’.

Profesor Bekavac kaže da strip ‘Alkar’ neće stati na tiskanom i multimedijskom sadržaju:

‘Prijavili smo ovaj projekt preko Razvojne agencije Grada Zagreba za nepovratna sredstva europskih fondova. Strip bi tako trebao doživjeti svoju nadogradnju: izradom posebnih virtualnih naočala ćemo strip didaktički oplemeniti kako bi on postao vrsno pomagalo svim profesorima hrvatskog jezika u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj’.

Osim autora crteža Josipa Jukića, na razvoju stripa surađivao je i profesor Stjepan Marković, tako da nije bilo teško osmisliti ovaj projekt. No, postoje i problemi u realizaciji:

‘Strip je ‘neželjeno dijete’ u administrativnom smislu. Postoji puno prepreka, potrebna su brojna odobrenja, sve tipično za hrvatsko društvo. ‘Alkar’ je trebao biti objavljen prije dvije godine, no zbog raznih pravnih i sadržajnih zavrzlama cijela stvar je odgođena. Meni je bilo važno da prvi strip bude upravo ‘Alkar’, ne samo da se pokaže Dinko Šimunović kao vrstan pripovjedač, kako ga je nazivao naš najveći književnik A.G. Matoš, nego da na potpuno osmišljen način pokažemo ono što nema nitko u svijetu, a to je Sinjska alka’.

Još se trebaju odraditi tehnički detalji i provjere pred sam tisak, to će potrajati još nekoliko dana. Profesor Bekavac se nada da će do kraja rujna strip izići iz tiska i biti dostupan na tržištu, te da će biti promoviran u Sinju kako i zaslužuje.

alkar strip
Izvor: ferata.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.