Antun Babić: U povodu dvadesete obljetnice smrti predsjednika dr. Franje Tuđman

0

 

Bio sam s dr. Franjom Tuđmanom, i on je bio sa mnom kad je trebalo biti. Iako se nismo uvijek u svemu slagali, a to govore i zapisane činjenice – za razliku od današnjih lažljivaca i izdajnika u HDZ-u, dr. Tuđmanu sam iskreno pomagao u stvaranju samostalne hrvatske države, u nezinoj obrani i međunarodnom priznanju.

Obavljao sam ne samo važne, nego i opasne zadaće. Ne samo zato što je to bila moja volja i odluka da branim svoj hrvatski narod, nego i zbog toga što sam tada, uz sve njegove nedostatke, u dr. Tuđmanu vidio čovjeka i Hrvata, koji je u kasnijoj dobi svojeg života shvatio da za hrvatski narod nema života, ako se ne oslobodimo velikosrpskog ropstva, Titove Jugoslavije te ako ne stvorimo svoju hrvatsku i samostalnu državu. Ma što mi danas govorili i ma što njegovi kritičari danas pisali, Tuđman će u hrvatskoj povijesti ostati zapamčen kao – TVORAC MODERNE I SAMOSTANE HRVATSKE DRŽAVE, Republike Hrvatske.

PRVI SUSRET S DR. TUĐMANOM

Tuđmana sam prvi put upoznao i s njime cijeli dan razgovorao o suradnji i borbi za Hrvatsku u Hamiltonu (Kanada) 25. studenoga 1989, dakle prije trideset godina. Tada mi je ponudio da postanem član HDZ-a, s velikom vjerojatnošću da zbog toga bude nagrađen jednim od vodećih mjesta u toj stranci. Ja to ponudu nisam prihvatio, jer sam bio vodeći član HSS u Australiji i jer sam duboko vjerovao u višestranačku Hrvatsku, s barem još dvije domoljubne stranke.

Kao vodeći član HSS-a u Australiji, s Tuđmanom sam stvarao Hrvatski blok prije prvih izbora u proljeće 1990., godine u kojima sam sudjelovao i po Hrvatskoj držao domoljubne govore.

Uz Tuđmana sam bio na važnim međunarodnim skupovima na kojima se odlučivala budućnost Hrvatske.

Kao glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, značajno sam donio međunarodnom priznanju Hrvatske, da bi se istovremeno borio protiv udbaša i komunista u našim redovima.

RASTANAK S TUĐMANOM I HDZ-om

Kao što sam bio uz Tuđmana kad je to trebalo biti, isto tako sam 1994. godine napustio i Tuđmana i HDZ-e, kad sam vidio da nova hrvatska država ide u krivom smjeru, ne samo gospodarski nego i politički. Komunisti i Jugoslaveni, naravno i udbaši, već su tada zauzimali glavne pozicije u hrvatskom gospodarstvu i politici. Za mene je to bilo veliko razočaranje i neprihvatljivo. Osnovao sam svoju stranku, Hrvatsku demokratsku seljačku stranku, koju je Udba u HDZ-u i HSS-u vrlo brzo uništila.

Benjaminu Toliću sam 1992., dok je on bio ataše za medije u Bonnu, govorio o velikoj opasnosti koju za hrvatsku državu predstavlja Josip Manolić. Tolić mi je samo odgovorio: “Ma nemoj tako, Ante. Ne znajući za njegovu tajnu prošlost, to sam 1993. govorio i Jerku Vukasu, dok je on bio generalni konzul u Melbourne. Naravno, i on me je uvjeravao da je Manolić uredu i potreban.

TUĐMAN JE BIO I VELIKI ČOVJEK

Premda sam ja otišao od Tuđmana, on mi to nikada nije previše zamjerio. Spasio me kad sam se 1998. našao na ulici, bez posla i plaće, nakon što me predsjednik Vlade Zlatko Mateša smijenio kao pomoćnika ministra povratka i useljeništva, jer sam stvrio plan za veliki povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku.

Tuđman me tada poslao u diplomaciju, U Peking, gdje sam u Veleposlanstvu RH obavljao dužnost drugog čovjeka, tj. opunomoćenog ministra.

Iz Pekinga sam došao u Zagreb 13. prosinca 1999. na pogreb predsjednika Tuđmana, iako mi je to izričito zabranio tadašnji veleposlanik RH u Pekignu – Titovac, Željko Kirinčić. Sam sam platio zrakoplovnu kartu. Kirinčiću sam tom prigodom rekao:

“Ja idem odati posljednji pozdrav i počast čovjeku s kojima sam usko surađivao u vrijeme kada se stvarala hrvatska država. Ni ti ni ja ne bi danas bili u hrvatskoj diplomaciji, niti bi bilo hrvatske države, da nije bio dr. Franje Tuđmana.”

Iako i on snosi dio odgovornosti za današnje stanje u Hrvatskoj, zbog vjere da su komunisti i udbaši, koji su mu bili bliski, doživjeli istinsku katarzu, a to mu je bila i najveća griješka u procesu stvaranja i izgrađivanja samostalne hrvatske države, danas ću bez imalo sustezanja reći:

NEKA JE SLAVA I VELIKA HVALA DR. FRANJI TUĐMANU!

 

Antun Babić
savjetnik predsjednika Tuđmana 1991.

P.S. Na fotografiji, koja je snimljena u Hamiltonu, u Kanadi, 25. studenoga 1989. nalaze se Ivan Koren, dr. Franjo Tuđman, Antun Babić.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.