Astronomske cijene Stradivarijevih violina – 1737.

Stradivarijeve violine danas vrijede milijune dolara. Rekord u cijeni za sada drži njegova violina nazvana Lady Blunt

0

Stradivarijeve violine danas vrijede milijune dolara. Rekord u cijeni za sada drži njegova violina nazvana Lady Blunt.

Dana 18. prosinca 1737. godine umro je najpoznatiji izrađivač violina u svjetskoj povijesti Antonio Stradivari. Bio je stanovnik talijanskog grada Cremone, baš kao i druga dvojica najslavnijih izrađivača violina, Giuseppe Guarneri i Nicolo Amati. Zapravo, radionice obitelji Stradivari, Guarneri i Amati bile su udaljene svega nekoliko kućnih brojeva jedne od drugih.

Stradivarijeve violine bile su izrađene od drveta smreke (prednja strana), vrbe (unutrašnji dijelovi) i javora (stražnja strana i vrat). Lak se izrađivao od bjeljanjka, meda i gumiarabike. Stradivarijeve violine danas vrijede milijune dolara. Rekord u cijeni za sada drži njegova violina nazvana Lady Blunt (prema unuci lorda Byrona), koja je prodana 2011. za 9.808.000 britanskih funti (gotovo 16 milijuna dolara).

Procjenjuje se da je Stradivari za života napravio 1.000 do 1.100 instrumenata, a da ih je danas sačuvano oko 650. Zanimljivo je da danas većina najpoznatijih svjetskih violinista svira na tim preko 300 godina starim instrumentima.

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.