Bilo da ratar spava ili bdije, sjeme klija i raste

Blagoslov djece, dječjih kolica, bicikala i cvijeća u Zaboku

0

Misno slavlje, te već tradicionalni, po deveti put, blagoslov bicikala, dječjih kolica, djece i cvijeća održani su u nedjelju, 17. lipnja u kapelici sv. Antuna u Grabrovcu. Misno slavlje predslavio je zabočki župnik Marijan Culjak koji je inicijator ovog događaja.

“Poljoprivreda se od Isusova vremena potpuno izmijenila. Sve se radi pomoću stroja, možda već i kompjutorski se upravlja na velikim površinama, s vrlo malo radne snage. Kod nas je pred pedeset godina bilo drugačije. Sve se radilo ručno, a posvuda je bilo mnogo pomoćnika. A kako je tek bilo u vrijeme Isusovo, na oskudnom tlu Svete zemlje!

Ali jedno je ostalo do danas, i to ne može ni jedna tehnika izmijeniti: sjeme raste prema svom ritmu. Bilo da ratar spava ili bdije, sjeme klija i raste, čovjek ne zna kako. On može samo čekati i nadati se. Što Isus želi ovom prispodobom? On prije svega želi potaknuti na zapažanje. Mi trebamo gledati, razmišljati, diviti se: nad najjednostavnijim stvarima prirode i ljudskog života. Kako ćemo razumjeti stvari Božje, ako ne razumijemo stvari svakidašnjice? Sve počinje sa sposobnošću divljenja. Kakvo čudo je rast žita na našim poljima! Isus nas prije svega potiče na strpljivost. Sve treba svoje vrijeme za rast. Ne možeš jedno stablo na silu uzgojiti. Ono neće rasti brže nego što može. Strpljivosti pripada povjerenje. Bog daje da njegovo djelo raste. On je Gospodar rasta i žetve. Ne pokušavaj prisiljavati ono što mora strpljivo dozrijevati”, istaknuo je u homiliji župnik Culjak.

U najtežim trenucima svoga života, Isus je molio da ga Otac oslobodi patnje, ali je završio riječima: “Ali tvoja volja neka bude, a ne moja”. Bez takvog stava nema ispravne molitve! Naša molitva najčešće bi se mogla opisati riječima: “Budi volja MOJA”. Pred Boga često dolazimo sa planovima i željama za koje mislimo da su za nas najbolje, dolazimo reći Bogu kako i kada bi On trebao postupati, često mu određujemo i rokove. Naravno da sve naše molitve ne budu uslišane, često i one u koje smo polagali puno nade, koje su nam bile “zadnja slamka spasa”.

“Moji puti nisu vaši puti i moje misli nisu vaše misli” poručio je Bog još u Starom zavjetu. Ponekad mislimo da znamo bolje od Boga! Onaj tko se preda volji Božjoj i koji doista vjeruje da ga Bog voli, uvijek će svoju molitvu završiti riječima: “neka bude volja tvoja”.

Na kraju misnog slavlja župnik Culjak uputio je poziv prisutnima na dobrotu, poštenje, skromnost i ljubav, kako prema sebi tako i prema svakom čovjeku. Neizmjerno puno možemo pružiti drugima osmjehom, toplom riječju, stiskom ruke ili nekom drugom gestom. Pokušajmo i mi svojom dobrotom, strpljivošću, ljubavlju zadužiti ovaj svijet i vrijeme u kojem živimo danas, ali i svakog dana našega života.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov djece od onih najmanjih pa do onih najvećih, cvijeća, bicikala i dječjih kolica.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor mladih župe sv. Jelene Križarice.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.