Ribolovac naletio na drevni kip Gospe s Isusom

Ribolovac iz Madrida Fernando Brey prilikom ribarenja u španjolskoj rijeci Sar spotaknuo se o, mahovinom i vodenim travama prekriveni, kameni kip Gospe s Isusom koji vjerojatno potječe iz 14. stoljeća

0

Ribolovac iz Madrida Fernando Brey prilikom ribarenja u španjolskoj rijeci Sar spotaknuo se o, mahovinom i vodenim travama prekriveni, kameni kip Gospe s Isusom koji vjerojatno potječe iz 14. stoljeća.

Pretpostavlja se kako je misteriozni kip Gospe koja sjedi na prijestolju s djetetom Isusom u krilu ondje mogao dospjeti iz nestale crkve na Camino de Santiagu.

Fernando je zamalo prošao pokraj kamenoga lika prekrivena mahovinom dok je izlazio iz vode. Shvativši da to nije riječna stijena, snimio je nekoliko fotografija i stupio u kontakt s članom lokalne udruge za nasljeđe koji je sugerirao kako bi nalaz mogao biti star čak 700 godina.

„Primijetio sam kako je kamen četvrtastog oblika, što nije uobičajeno za rijeku, a zatim sam pogledao njegove crte, rt i oblik glave. Rekao sam sebi: ‘Ovdje ima nešto’“, prisjetio se Brey, piše Aleteia.

Ovo umjetničko djelo također prikazuje anđele s obiju strana Blažene Djevice Marije, ocrtavajući ogrtač ili sličan odjevni predmet oko njezinih ramena. Dekorativni listovi i cvjetovi uklesani su u uzorke tkanja oko baze.

Rezbarije su oštećene vremenom i vodom, ali također postoji i velika šteta na licima Gospe i Djeteta. Službenik iz Galicije sugerirao je, u izjavi koju je dao za Guardian, da ta šteta možda nije nastala zbog erozije. „Nema Gospina lica, kao ni lica Djeteta Isusa. To je vjerojatno zbog nekog starog udarca u pokušaju desakralizacije predmeta“, objasnio je.

Nejasno je odakle potječe kip, ali njegova blizina konačnog zaustavljanja na Camino de Santiagu sugerira kako je možda pripadao izgubljenoj hodočasničkoj crkvi.

Kip je uklonjen iz rijeke, te odnesen u Muzej hodočašća u Santiagu kako bi ga se očistilo i istražilo.

J.P., KT

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.