Biskup Križić: Kršćani izvrgnuti poniženjima u javnom prostoru

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić istaknuo je u utorak u propovijedi na misi služenoj na splitskoj Rivi u povodu blagdana Sv. Dujma kako su kršćani izvrgnuti poniženjima u javnom prostoru, ali u hrvatskom narodu ima "podosta nasljedovatelja Sv. Duje"

Izvor: pixabay.com
0

 

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić istaknuo je u utorak u propovijedi na misi služenoj na splitskoj Rivi u povodu blagdana Sv. Dujma kako su kršćani izvrgnuti poniženjima u javnom prostoru, ali u hrvatskom narodu ima “podosta nasljedovatelja Sv. Duje”.
“Toliki kršćani danas imaju iskustvo najrazličitijih poniženja, omalovažavanja, ismijavanja i uvreda u javnom prostoru zbog svoje kršćanske autentičnosti. I to ima obilježje mučeništva ako se podnosi dostojanstveno i bez mržnje”, rekao je biskup Križić na misi na kojoj su bili mnogobrojni građani, a na proslavi je među ostalim i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te drugi dužnosnici.
Po biskupovim riječima, kršćana danas neće biti brojčano manje “zato što nas ponižavaju ili ismijavaju, nego će nas biti manje ako ne budemo živjeli autentično kršćanstvo, ako ne budemo dosljedni u svojoj vjeri, ako ne budemo živjeli vjernost evanđelju”. 
“Sigurni smo da i danas u našem narodu ima podosta nasljedovatelja svetog Duje u življenju mučeništva kroz ljubav i služenje. Ima toliko naših očeva i majki, baka i djedova, a hvala Bogu i mladih vjernika koji hrabro svjedoče svoju vjeru i koji se trude biti dosljedni u svom kršćanskom pozivu”, istaknuo je biskup Križić.
slit 1024
Izrazio je žaljenje što se danas mnogi kršćani opredjeljuju za površnu vjeru i praznovjerje.
“Ljudima površne vjere zatajiti i životom zanijekati Boga nije nikakav problem. Površna vjera nije kadra platiti nikakvu cijenu za svoje vjerničko držanje”, rekao je.
Gospićko-senjski biskup također je rekao da i danas, nažalost, ima previše vjernika koji će doduše reći da vjeruju, ali će u svakoj imalo delikatnoj situaciji lako zatajiti, zanijekati, sakriti svoju vjeru, kao da se stide što su vjernici, kao da se osjećaju manje vrijednima.
split
“Koliki se neće nikada pomoliti ili barem prekrižiti prije jela ako su u prisutnosti drugih, pa čak kada su ti isti vjernici. Koliki neće stati u obranu istine, u obranu evanđeoskih vrijednosti, samo zato da se ne zamjere mentalitetu ovoga svijeta koji udara po tim vrijednostima i nudi neke druge vrijednosti koje nisu u skladu s Isusovim”, istaknuo je biskup Kožić i dodao kako će Isus u tom smislu jasno reći da onaj tko ga zataji pred ljudima ne može računati na to da će ga poslije ovoga života prepoznati kako svojega. Tumačeći Isusovo nenasilje, biskup Križić je rekao kako je ono “najveća objava Božje logike”. “Božja logika je ljubav i on to nudi kao najučinkovitije sredstvo protiv nasilja”, dodao je. Po njegovim riječima, zlo se pobjeđuje ljubavlju, a ne uzvraćanjem zla na zlo.
“Isus na nasilje ne želi odgovoriti nasiljem”, istaknuo je biskup Križić.
split 900
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić rekao je u pozdravnom govoru kako je bilo planirano da današnje misno slavlje na svetkovinu Sv. Dujma predvodi monsinjor Ante Jozić, ali on je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći 7. travnja ove godine u tunelu Sv. Ilija kod Makarske.
Na svečanome misnom slavlju na Rivi, koje je uslijedilo nakon tradicionalne procesije, bili su i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar uprave Lovro Kuščević te izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Ante Sanader.
Među ostalima, bili su nazočni i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

 

Autor: Pejo Gašparević
Izvor: posavina.org
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.