Čuvajte naše pčele, one održavaju život i prate čovjeka od njegovog nastanka

Izvor: pixabay.com
0

 

NAKON OPSEŽNOG  ISTRAŽIVANJA TIMA ZNANSTVENIKA SA SVEUČILIŠTA SAN DIEGO U KALIFORNIJI, “MEDONOSNA PČELA” (APIS MELLIFERA) PROGLAŠENA JE NAJVAŽNIJIM OPRAŠIVAČEM NA GLOBALNOJ RAZINI, KAO I KLJUČNI IGRAČ U FUNKCIONIRANJU I ODRŽAVANJU MNOGIH EKO SUSTAVA KOJI NAS OKRUŽUJU.

Pčela je zaslužna za 89% oprašivanja u prirodnom okruženju i za 61% oprašivanja koje je stvorio čovjek koristeći ova vrijedna bića.

U prirodnom okruženju, medonosna pčela se snalazi vrlo dobro, međutim u kolonijama koje je stvorio čovjek, pčele su u velikoj krizi. Napadaju ih paraziti, razni prirodni predatori uvezeni s drugih kontinenata, ali najviše ih ubijaju pesticidi koje čovjek nerazumno koristi.

Prije desetak godina znanstvenici su cijelosti dešifrirali genetski kod medonosne pčele. Sličnost i veza pčela s čovjekom bila je iznenađujuća. Kao i ljudi, Apis mellifera ili europska medonosna pčela, rodom je iz Afrike, Bliskog istoka i južne Europe, a od nje su nastale mnoge druge podvrste. Znanstvenici su također otkrili da pčela posjeduje biološki sat sličniji sisavcima, nego kukcima. Pčele mogu komunicirati. One to čine “plesom”, kojim govore drugim pčelama gdje se nalazi hrana – polen.

Nova istraživanja jasno pokazuju koliko je ova vrsta pčela bitna, ne samo za poljoprivredu, nego za cijeli niz prirodnih eko sustava. Budući da oprašivača imamo na desetke tisuća, nitko od njih nema takvu važnost, kakvu ima naša medonosna pčela – Apis mellifera.

 

 

Autor:

Izvor: Logicno.com

link: https://www.logicno.com/zivotni-stil/cuvajte-nase-pcele-one-odrzavaju-zivot-i-prate-covjeka-od-njegovog-nastanka.html

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.