DAVID CORTES CABAN: Portorikanski pjesnik o Bilosnićevoj „Africi“: Bogatstvo njegove književne slike može vidjeti kod Blakea, Borgesa ili Eduarda Lizaldea

Zbirka pjesama „Afrika“ Tomislava Marijana Bilosnića prošle godine objavljena u Salamanci u Španjolskoj, u prijevodu dr. sc. Željke Lovrenčić, izazvala je pozornost recentne kritike u hispanskome svijetu

Izvor: antenazadar.hr
0

Zbirka pjesama „Afrika“ Tomislava Marijana Bilosnića prošle godine objavljena u Salamanci u Španjolskoj, u prijevodu dr. sc. Željke Lovrenčić, izazvala je pozornost recentne kritike u hispanskome svijetu.

O „Africi“ se pisalo u više španjolskih dnevnih novina, kao što su „La Razón“, „El Norte de Castilla“, „Salamanca AL DÍA“, te na vrlo poznatim i praćenim književnim portalima ove zemlje „Crear en Salamanca“ i „Tiberíades“, tako što su neki u više navrata donosili priloge o „Africi“, kojoj je predgovor napisao poznati sveučilišni profesor iz Salamance, peruansko-španjolski pjesnik Alfredo Pérez Alencart.

Alencartov tekst o „Africi“ objavilo je više medija u Španjolskoj. „Afrika“ je posebno zabilježena i u austrijskom višejezičnom časopisu „Panonski list“, kao i u havanskom časopisu „Union“ na Kubi. 

David Cortés Cabán (Arecibo, Portoriko, 1952.), portorikansko-američki pjesnik i kritičar, profesor hispano-američke književnosti na City Collegeu (CUNY) i izvanredni profesor na Odsjeku za moderne jezike na Hostos Community Collegeu gradskog sveučilišta u New Yorku, ovih je dana o „Africi“ napisao esej na punih šesnaest kartica teksta pod naslovom „Ljudska i poetska dimenzija ‘Afrike’ Tomislava Marijana Bilosnića“, tvrdeći kako se „bogatstvo njegove književne slike može vidjeti kod pjesnika poput Blakea, Borgesa ili Eduarda Lizaldea da nabrojimo samo neke.“

Cortés Cabánov tekst bit će objavljen u časopisima u Latinskoj Americi i Španjolskoj, gdje je već objavljen na portalu „Crear en Salamanca“. Objavljivanje eseja portorikanskog pjesnika najavljeno je u časopisima u Rumunjskoj, Austriji, Albaniji, te Hrvatskoj, gdje je već objavljen i na nekim portalima kao i Facebooku.

Zbirka „Afrika“ uz hrvatsko izdanje, do sad je prevedena i kao knjiga objavljena na četiri svjetska jezika, španjolski, engleski, rumunjski i albanski, a o ovoj je Bilosnićevoj zbirci pisali više eminentnih domaćih i inozemnih kritičara. Za zbirku „Afrika“ Bilosnić je dobio i međunarodnu nagradu „Vlado Puljić“ u Mostaru u Bosni i Hercegovini.

Izvor: ezadar.net.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.