Davorin Karačić: Kune, sretan vam rođendan!

Tko je te jeseni prije 29 godina, imao prilike gledati barem TV, a imao je problema sa spavanjem, umjesto da broji ovce mogao je slobodno brojati sve one silne tenkove, topove, višecjevne bacače raketa, kamione, i nepregledne mase vizualno zapuštenih spodoba s malo zuba u ustima ali s puno oružja do tih istih pojedinačnih zuba. Tko je to gledao prvo što mu je palo na pamet je izraz-„istočni front“ sa svim jezivim asocijacijama koje idu uz taj pojam

Zastava 3. gardijske brigade
0

Tko je te jeseni prije 29 godina, imao prilike gledati barem TV, a imao je problema sa spavanjem, umjesto da broji ovce mogao je slobodno brojati sve one silne tenkove, topove, višecjevne bacače raketa, kamione, i nepregledne mase vizualno zapuštenih spodoba s malo zuba u ustima ali s puno oružja do tih istih pojedinačnih zuba.
Tko je to gledao prvo što mu je palo na pamet je izraz-„istočni front“ sa svim jezivim asocijacijama koje idu uz taj pojam.

Istočni front je nekad davno slomio pojedinačno možda i najjaču vojsku svijeta tada, njemački Wehrmacht ali 50 godina kasnije momci koji nisu imali tenkove ali su imali srce kao atomske bombe su zaustavile istočni front neusporedivo snažnijeg protivnika šaljući njegove čelične zvijeri ravno u staro željezo a zapuštene pojave bez zuba, tamo gdje je jako vruće i odakle se ne odlazi, jer iz pakla se još nitko vratio nije.

3. gardijska brigada možda nije iza sebe imala toliko napadačkih djelovanja kao 4. brigada, možda nije ratovala na toliko različitih ratišta kao 1. brigada ali mislim da nema postrojbe koja je toliko puta u Domovinskom ratu spasila stvar u trenucima kad je razlika između pobjede i propasti bila manja nego broj talijanskih vojnih pobjeda u povijesti.

Spasili su stvar u Istočnoj Slavoniji, ginuli možda na najsurovijem ratištu Domovinskog rata, bosanskoj posavini 1992, slomili zube neprijatelju u protunapadu na Maslenici, i pokazali neprijatelju da kad se sve njihove najbolje postrojbe skupe, ne mogu nam ništa.

Jedne od najmarkantnijih pojava Domovinskog rata, slavni branitelji obrane Vukovara kao što su Ivica Arbanas Lipi ili Ivana Anđelić Doktor su bili upravo oni, 4. bojna 3. brigade.

Kune, sretan vam rođendan.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.