Dejan Kovač: Mijenjamo li se uistinu ili ide sve po starom – bez korijenitih reformi nema prosperiteta!

Ne leže nam recesije, jer nam ne leže ni reforme. Mislim da je riječ "reforma" na ovim prostorima toliko upotrebljavana u zadnjih 30 godina da je u potpunosti izgubila svoj smisao. Reforma (njem. Reform ili franc. réforme, prema lat. reformare: preobraziti, preinačiti). Znatnije preoblikovanje neke strukture (sustava, institucije i dr.) radi poboljšanja ili modernizacije

0
Brzina ekonomskog oporavka nakon recesija nam nije jača strana. U krizi 2008. tek smo u 2015. pristigli na razinu BDP – a iznad pretkrizne, dok je većina ostalih zemalja to uspjela ostvariti u 2010. i 2011.
Ne samo da smo kao Grčka i Italija kaskali za ostatkom EU-a, već smo isto kao i oni značajno se zadužili i svejedno nismo producirali adekvatan ekonomski rast (Grčka je bankrotirala u međuvremenu).
Ne leže nam recesije, jer nam ne leže ni reforme. Mislim da je riječ “reforma” na ovim prostorima toliko upotrebljavana u zadnjih 30 godina da je u potpunosti izgubila svoj smisao. Reforma (njem. Reform ili franc. réforme, prema lat. reformare: preobraziti, preinačiti). Znatnije preoblikovanje neke strukture (sustava, institucije i dr.) radi poboljšanja ili modernizacije.
I u tom grmu leži zec – ne želimo se mijenjati, jer glavnim igračima u društvu to odgovara. Rentijerska ekonomija koja ovisi o turizmu, državnim subvencijama/poticajima, fondovima iz EU, te naravno dotacijama iz inozemstva. Kada bi ogolili ekonomiju od ovih dijelova, vidjeli bi da samo mali postotak građana Hrvatske je na tržištu i o njima ovisi proračun i daljnji napredak.
Upravo te građane trebamo dodatno osloboditi poreza i nameta, inače e put oporavku biti dug. EK i Vlada najavljuju oporavak – da, samo na kojim ekonomskim osnovama? Mijenjamo li se uistinu ili ide sve po starom?
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.