Aleksandar Dender: Čiji je Kotor? Sv. Tripun?

Prije nekoliko dana, u atrijumu Kulturnog centra "Nikola Đurković", predstavljena je monografija dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“.Nisam prisustvovao predstavljanju knjige i ovaj osvrt pišem na osnovu teksta sa portala Radio Kotora

0
Prije nekoliko dana, u atrijumu Kulturnog centra “Nikola Đurković”, predstavljena je monografija dr Mirjane Blagojević, advokatice i istoričarke prava iz Beograda “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“.Nisam prisustvovao predstavljanju knjige i ovaj osvrt pišem na osnovu teksta sa portala Radio Kotora.
Zaintrigirao me je naslov monografije, “Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“. Zbog čega u Kotoru pod okriljem Sv.Nikole, a u Dubrovniku pod okriljem Sv. Vlaha, zbog čega ne pod okriljem Sv. Tripuna i Sv. Vlaha kao patrona Kotora i Dubrovnika što bi bilo logično. Ili barem pod okriljem Sv. Nikole u Kotoru i u Dubrovniku, jer i u Dubrovniku ima crkva Sv. Nikole, što bi takođe bilo logično, s obzirom da je tema knjige vezana za pomorstvo čiji je Sv. Nikola zaštitnik. Dr. Blagojević u objašnjenju naslova kaže slijedeće: ,,Iako je Sveti Tripun patron ovog grada i možda najpoštovaniji svetac, ništa nije manji kult Svetog Nikole kome se obraćaju i mole svi putnici i mornari i kome je posvećeno mnogo crkava, ne samo u zalivu nego i u zaleđu i na Mediteranu i zemljama koje nemaju veze sa Mediteranom. Često se Sveti Tripun i Sveti Nikola pojavljuju kao pandani”.

Saint Nicholas – Collage, 48cm x 36cm, 2016, by Mirjana Nikolić.
https://www.youtube.com/watch?v=FIuO4nuDZ10&feature=youtu.be
Sv. Tripun je u Kotoru “možda” najpoštovaniji svetac? A možda i nije, možda je to, “ništa manje”, neki drugi svetac, naprimjer Sv. Nikola? Svakako, u Kotoru bio jako razvijen kult prema sv. Nikoli, što je logično, Sv. Nikola je bio zaštitnik mornara i kotorske mornarice, a kotorska biskupija je bila sufragan nadbiskupije u Bariju više od 600 godina, sa katedralom Sv. Nikole u kojoj se čuvaju zemni ostaci sveca.Kotor je kroz stoljeća, ne u isto vrijeme, imao pet crkava posvećenih Sv.Nikoli, u neposrednoj blizini grada i u gradu od kojih je preostala jedino pravoslavna crkva izgrađena početkom dvadesetog stoljeća.
Međutim, koliko god bio poštovan, kult Sv. Nikole u Kotoru ne može se mjeriti, niti ima ikakvog smisla mjeriti ga, ili upoređivati ga, sa značajem kulta Sv. Tripuna, patrona grada od početka IX. stoljeća do danas čije se moći čuvaju i slave u katedrali Sv. Tripuna više od 1200 godina.Kotor kao grad raspoznavao se po svom patronu Sv. Tripunu, ne po Sv. Nikoli, jednako kao Dubrovnik po sv. Vlahu.
Kaže dr. Blagojević, nekritički prihvaćajući stav dr. Valentine Živković iz rada “Kult svetog Nikole u religijskoj praksi Kotora XIV. -XVI. vek”, objavljenog u zborniku Dvanaest vjekova Bokeljske mornarice, da se često sv. Tripun i sv. Nikola pojavljuju kao pandani. Riječ “pandan” označava nešto što je jednako, podudarno, istovjetno.
Znači, sv. Tripun i sv. Nikola u Kotoru su istovjetni, podudaraju se, ako su pandani, jednako predstavljaju grad, tada i crkva sv. Nikole po potrebi može da zamijeni katedralu sv. Tripuna, ili sv.Nikola sv. Tripuna kao u naslovu knjige. Uza sve poštivanje prava na drugačije mišljenje, smatram da se u ovom slučaju radi o još jednom u nizu nastojanja da se mijenja identitet Kotora.

Franc Laforest

Takođe, dr. Blagojević tvrdi da je, “1352. godine u Kotoru osnovano jedno udruženje pomoraca od zanata, pod imenom Sveti Nikola mornar, a pretpostavlja se da je osnovano u jednoj od crkava Svetog Nikole. ”Izneseni podaci su potpuno neutemeljeni, naime, iz 1353. godine potiče prvi dokumentirani spomen Bratovštine mornara koja, kao razvijena organizacija, već posjeduje crkvu sv. Nikole izgrađenu ranije od strane plemićke obitelji Drago. Dakle, niti je Bratovština osnovana 1352. godine, niti je osnovana u jednoj od crkava sv. Nikole, jednostavno, nema podataka.
Na kraju, ostaje mi dilema zbog čega je autorica knjige pretpostavila sv. Nikolu sv. Tripunu u Kotoru, a nije istodobno pretpostavila sv. Nikolu sv. Vlahu u Dubrovniku. Iako nije sporno da se kult sv. Tripuna u nekim segmentima preplitao sa kultom sv. Nikole i ostalih svetaca koji su se štovali u Kotoru, grad Kotor je bio i ostao “pod okriljem” sv. Tripuna, nikada sv. Nikole.

Saint Tryphon – Collage, 48cmx36cm, 2015, by Mirjana Nikolić

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.