Djeca i mladi u Bibliji

Što Biblija govori o začeću, porođaju, trudnoći, ali i o djeci, mladima i odrastanju?

0

Što biblijski tekstovi govore o začetku djetetova života? Kakav je bio odnos očeva i majki prema djeci u njihovu odrastanju? Kakva su bila djeca? Ovim pitanjima možemo započeti dugačak niz promišljanja o djeci i mladima u Bibliji, neiscrpnom vrelu zanimljivih detalja ne samo duhovnosti i vjere nego i ovakvih antropoloških, socioloških tema i motiva. Njima se vrlo pomno pozabavila Slavica Dodig, umirovljena sveučilišna profesorica, autorica niza recentnih knjiga i znanstvenih radova iz područja medicinske biokemije, koji već godinama dobivaju istaknuto mjesto u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima. Posljednjih se godina nenametljivo spisateljski profilirala knjigama trajne vrijednosti koje, svaka na svoj način, znalački skreću čitateljsku pozornost na Bibliju kao tematski i stilski šaroliko štivo. Nedavno je Kršćanska sadašnjost objavila njezinu novu knjigu Djeca i mladi u Bibliji, knjigu koja proučava djetinjstvo i mladenaštvo u biblijskim tekstovima.

Riječ je o biblijskoj antropologiji djetinjstva, mladoj znanstvenoj grani koja proučava život djece u nekoj zajednici, njihovo mjesto i ulogu u društvu. Kakav je bio položaj djece u Bibliji, što Biblija govori o začeću, porođaju, trudnoći, sportu, bolesti, zlostavljanju, smrti djece te koja je simbolika djece u Bibliji, kao i mnoštvo drugih zanimljivih detalja autorica je sabrala u ovoj knjizi, uz dodatak niza promišljanja o položaju djece nekada i danas, simbolici djece u Bibliji, Isusovih i biblijskih izreka o djeci, Sirahovih odgojnih savjeta itd.

Pod pojmom biblijske antropologije djetinjstva moglo bi se u širim okvirima podrazumijevati proučavanje svih značajki djetinjstva u biblijskim vremenima na ograničenom zemljopisnom prostoru. U užem smislu, ona podrazumijeva proučavanje biblijskih tekstova koji govore o životu djece i mladih od prvih trenutaka njihova života, odrastanja i odgajanja, sve do mladenaštva i ulaska u bračnu zajednicu, kada prestaje jedno životno razdoblje, a započinje drugo, odgovornije razdoblje čovjekova života.

Brojna su pitanja biblijske antropologije djetinjstva, kao primjerice Kakav je suživot postojao među braćom? Koliko se patrijarhalno društvo brinulo da djeca u prilično kratkom razdoblju djetinjstva izrastu u poštene, časne i vrijedne ljude koji će, kada prispiju u odraslu dob i preuzmu vodeću ulogu u svojoj zajednici, činiti sve da zajednica, kako mala tako i ona velika, raste, razvija se i napreduje na korist svih? Što u izričajnom smislu znači metafora dijete Božje?

Prema autoričinim riječima, ova je knjiga „samo mali korak i skroman pokušaj na putu do mogućih odgovora na neka od postavljenih pitanja“, koja bi ipak mogla biti poticaj za buduća promišljanja o ulozi djece u biblijskim vremenima, osobito o metaforičnosti djece u kontekstu povijesti spasenja.

Drugim riječima, u knjizi Djeca i mladi u Bibliji može vidjeti itekako zanimljiva i šarolika slika djetinjstva prema Bibliji. Knjiga se može kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili naručiti ovdje.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.