Četrdeset i tri djela Anselma Grüna u Kršćanskoj sadašnjosti (I.)

0

 

Jedva su ikoju drugu knjigu tako rado čitali ne samo djeca nego i odrasli, kao što je to Mali princ francuskoga autora i pilota Antoinea de Saint-Exupéryja. Uvijek iznova u razgovorima i na predavanjima čuju se citati iz te knjige, kao na primjer: »Samo se srcem dobro vidi.«

Tko čita knjigu o Malom princu, dolazi u dodir s čežnjom za jednim drugim svijetom, za svijetom u kojem nas drugi ne vrednuju prema našem postignuću, u kojem je umjesto toga riječ o prijateljstvu i ljubavi, i u kojem se brinemo za ono što naš život doista čini vrijednim. Dok čitamo tu knjigu, uranjamo već u taj drugi svijet, koji se otvara nebu i njegovu sjaju. Doživljavamo sebe na nov način.

Posebnost ovog izdanja su misli odličnog p. Anselma Grüna koje je napisao za svako poglavlje. Time on nikako ne želi propisati kako trebamo čitati knjigu, već želi pomoći čitatelju da u slikama ove knjige prepozna sebe s bogatstvom svoje duše. Autor želi da „riječi ove knjige pomognu upoznati mudrost Vaše duše, kako biste joj vjerovali i slijedili je“ (iz predgovora).

Knjiga je opremljena jednostavnim i simpatičnim ilustracijama, a mogu je čitati i mali i veliki; mali će svojom djetinjom jednostavnošću vrlo lako razumjeti Malog princa i njegov pogled srca na svijet koji ga okružuje, a veliki će ponovno probuditi dijete u sebi, a istodobno će se moći zamisliti i duboko promišljati teme iz ove knjige pod vodstvom p. Anselma i njegovih riječi.

Poznati i voljeni dušobrižnik, benediktinac Anselm Grün, u ovoj knjizi brigu opisuje kao dar: za zajednički život u obitelji i društvu, za same sebe, u konkretnoj nevolji i u odnosu prema Bogu. Poruke ove knjige uspješan su spoj praktične životne pomoći i duhovnosti te svojevrstan priručnik za dobar život, upravo u našem vremenu. Tema poput brige nerijetko nosi negativan prizvuk, no Grün ovoj temi ne pristupa nimalo negativno. Štoviše, ističe da čovjek koji se brine nije uvijek usredotočen samo na sebe već iz ljubavi brine za druge.

“U brizi je riječ o tome da se dođe od Ja do Ti, da se od zaokupljenosti samim sobom dospije do potreba i briga onoga Ti. Briga je izraz ljubavi”, piše Grün, dajući pozitivan smjerokaz puta na koji će čitatelja povesti ova knjiga.

Autor ovom knjigom nastoji pridonijeti rješenju problema krize identita muškarca koja se osjeća u posljednjih 20-ak godina, tj. otkad se jače razvila samosvijest žena te poljuljala dotadašnje izrazito patrijarhalno shvaćanje uloge muškarca u društvu i obitelji.

Ovaj problem svjesno promatra iz dvije perspektive: moderne psihologije i biblijske perspektive. Prva se općenito očituje u kvalificiranom razlaganju problematike i prožimanju teksta onim što su na tu temu izrekli psiholozi raznih škola. Druga je zastupljena u vidu osamnaest biblijskih likova muškaraca, od Adama, preko nekih starozavjetnih aktera, do Isusa, koji su predstavljeni prema glavnim i, kako će autor u uvodu naglasiti, arhetipskim (u psihološkom smislu C. G. Junga) crtama.
Autor naglašava da progovara kao muškarac koji se obraća muškarcima, a njegova želja i nada je da će muškarac, čitatelj, u biblijskim arhetipima pronaći onaj koji mu najbolje progovara i otvara putove upoznavanja vlastite muškosti i njezine snage kojom je u stanju preobražavati svijet na bolje.

Biti kraljica poput Estere, mudra poput Ane ili biti žena koja preobražava kao Marija ili, pak, samosvjesna kao Tamara, moguće je svakoj ženi. Upravo ovim slikama autori nas upućuju na snagu i iskustva koje svaka žena u sebi nosi.

Linda Jarosch i Anselm Grün u obliku dijaloga razvijaju 14 ženskih arhetipskih slika pozivajući se na likove žena iz Biblije. One trebaju pomoći ženama da otkriju vlastito biće i žive iz unutarnjeg bogatstva svoje ženstvenosti. Također nastoje pokazati put izlječenja rana koje su im zadale krive slike o ženi, i pomoći im da dođu do vlastite punine.

Ovih 14 slika trebaju pomoći ženama da otkriju vlastito biće i žive iz nutarnjeg bogatstva svoje ženstvenosti. nadalje, slike trebaju ženama pokazati put izlječenja rana, koje su im zadale krive slike o ženi, i pomoći im da dođu do vlastite punine i postignu »ozdravljenje«. U ovim slikama najbolje dolaze do izražaja temeljne osobine koje ženu održavaju živom. Zajedno stvaraju energiju. Kad žena u sebi probudi samosvjesnu ženu i kraljicu, tada će snagom ispuniti i sve druge slike, bilo sliku žene majke, koja je feminističkom pokretu zadavala tako velike poteškoće, ili sliku žene koja ljubi, umjetnice ili proročice.

»Nipošto ne treba misliti kako su ponuđene ideje jedino moguće stajalište. svaka žena treba razviti osobno razumijevanje svoje osobnosti. naša knjiga želi ohrabriti žene kako bi razgovarale s drugim ženama i muškarcima i kako bi u razgovoru otkrile što je njihov najdublji identitet. Također ih želimo potaknuti da razviju vlastite sposobnosti i mogućnosti te da budu zahvalne za jedinstveni način kojim svaka žena živi svoju ženstvenost«, pišu u uvodnom dijelu knjige autorica Linda Jarosch i p. Anselm Grün.

Ako ste dugo čekali prikladnu, ukusno opremljenu i nadasve praktičnu knjigu kao poklona za vaše mladence, tada ste je dobili u ovome izdanju.

Riječ je o knjizi poznatoga i provjerenoga autora koji točno zna što mladencima treba. U knjizi se nalaze kraći odlomci iz Novoga zavjeta, konkretno poznati Hvalospjev ljubavi iz Pavlove poslanice Korinćanima, a potom se nižu blagoslovne želje, molitve, pouke, primjeri i podsjećanja, a ne prešućuju se niti mogući problemi, upućuje se na rješenja i na to čemu valja osobito usmjeriti pozornost u zajedničkome životu. Pritom je sve začinjeno odličnim fotografijama u boji tako da će ova knjiga biti zaista lijep poklon vašim mladencima.

U povijesti duhovnosti, između ostalih, postoje i dvije struje od kojih
jednu nazivamo duhovnost odozgo, a drugu duhovnost odozdo. Duhovnost
odozdo znači da nam Bog ne govori samo u Bibliji i u Crkvi, nego upravo
po nama samima, po našim mislima i osjećajima, po našem tijelu…
Duhovnost odozdo prakticirala se prvenstveno u monaštvu. Stari su monasi
počinjali uvijek od samospoznaje i od spoznaje svojih vlastitih strasti
da bi spoznali pravog Boga i da bi ga mogli susresti…

Kako da te utješim?
Ja nisamizgubiodragog čovjeka kao ti.
Nije me obuzela žalost kaotebe.

Ali znam što znači tugovati za voljenim čovjekom.
Znam da se žalost može ugnijezditi u moje srce,
znam da me može sasvim zaokupiti.
Znam da tada jedva pomaže riječ utjehe
koja jedva da dopire do srca.

Ipak ti želim reći:
Dopusti si tugovanje.
Pusti suze.
One pročišćuju srce.
Oslobađaju te valjuška u grlu.
Izraz su tvoje ljubavi za pokojnika.
(iz knjige)

Tvoje rođenje značilo je jedan novi početak.
Možda još jednom želiš započeti iznova.
Možda opet želiš stati
na početak svoga života.
Tada bi ti bilasvavrataotvorena.
Tada bi još imaosve šanse.
Ni jednaprilikane bi bila propuštena.

Tvoj rođendan jest novi početak.
Pred tobom je nova godina života.
Ti možeš započeti iznova,
istina, ne od nule,
ali ipak od one točke
na kojoj sada stojiš.
Čemu bi se veselio?
Što bi želio da u tebi ponovno naraste?
(iz knjige)

Poznati njemački benediktinac, pisac brojnih duhovnih uspješnica i u nas često prevođeni Anselm Grün, ovom knjigom odgovara na sve veće zanimanje suvremenika za anđeosku nebesku pomoć i zaštitu.

Ovog puta je njegovo zanimanje za anđeoskom pomoći i zaštitom prije svega usmjerena na one naoko sitne i jednostavne zgode dnevnoga života.

Tako se, primjerice, navode trenuci kada se zateknemo u nekoj prometnoj gužvi ili kad smo obasuti obvezama, kad imamo posla preko glave i kad nas svlada umor, ali i kad nas okolina opterećuje i kad smo u čestim stresovima koji narušavaju naš duhovni mir.

Anđeo stresa pomaže nam kad mu se obratimo i kad moramo ‘beskrajno’ dugo čekati, a nedostaje nam strpljenja ili kad noću ostajemo budni a san jednostavno neće na oči.

Osloniti se tada na anđeosku pomoći koju nam Bog obilno želi udijeliti znači potražiti onu pravu duhovnu pomoć koja je vjerniku stalno na raspolaganju, a za koju je ipak potrebno vjerovati.

Tko se ne bi prepoznao u situacijama kao što su glavobolja, nestrpljivost, stres, ganuće, dosada, sumnja, samoća, zaborav, zdvojnost, kukavičluk ili pak dokolica, kišovito vrijeme i hunjavica, grlobolja, sram, nezaposlenost ili pak poledica?

No, takvih svakodnevnih situacija ima napretek, a autor nas jednostavnim, pitkim i poticajnim riječima upućuje da baš u takvim trenucima potražimo anđeosku pomoć. 

Riječ je o knjizi koja je nastala kao stanoviti eho na događanja koja su
povezana s poznatim benediktincem tijekom njegova rada s ljudima,
posebice za vrijeme i nakon predavanja. Slušajući njihova pitanja došao
je do saznanja da se gdjekad potvrdi mišljenje kako teolozi daju
odgovore na pitanja koja ljudi nisu postavili i koja ih ne zanimaju, dok
ona stvarna i temeljna pitanja ostaju neodgovorena. Autor i sam
primjećuje kako za odgovore na takva pitanja nije potrebno samo znanje
niti objektivno provjeravanje, nego najviše iskustvo koje on daje s
polazišta teologije, kako ga je sam proučio i uvijek je taj odgovor
onakav kakvog on sam osobno razumije.
U ovoj knjizi zaista je
postavljeno vrlo mnogo pitanja koja nas zanimaju kao primjerice Je li
sreća trenutačna?, Kako pronaći unutarnji mir? Mnoge se veze prekidaju.
Kako uspijevaju veze?, Što me tješi: vrijeme, vjera ili nada? i slično
pa će ova knjiga poslužiti baš svima koje zanimaju odgovori svećenika,
teologa i čovjeka koji promišlja o životu i vječnosti.

Poznati duhovni pisac Anselm Grün, benediktinac, menadžer i
autor brojnih bestselera, upravo iz vlastitoga iskustva s jedne strane
monaškoga života, a s druge strane uspješnoga gospodarstvenika, obraća se
ljudima svoga vremena svjestan da nam u svakome danu treba, kako ga on naziva,
„nutarnji oslonac“. Taj je oslonac zamislio kao jutarnje i večernje zastajkivanje
i promišljanje o nekim izabranim temama.

U ovoj knjizi on takva dva kratka
razmišljanja nudi za svaki dan u godini. I sam kaže da čitatelja ovi kratki
tekstovi ne žele poučiti, nego „dovesti u doticaj s mudrošću vlastite duše“. Ta
mudrost znade što je za čovjeka dobro, no budući da većina ljudi živi u
stanovitoj žurbi i stresu nužno je naći vremena i htjeti ga iskoristiti za
postizanje duhovne ravnoteže.

Stoga autor preporučuje: „Čitajte ove zapise
polagano i promišljeno, dopustite im da uđu u Vaše srce te potom pogledajte
koji se osjećaji i misli javljaju u Vama. Možda će one potvrditi ono što Vaše
srce i Vaša duša već odavno znaju, ali ste to u nemiru svagdašnjice zaboravili.
Tada ćete povjerovati onome što Vam kazuje Vaša vlastita duša. Dopustite im da
Vas podrže i ojačaju u Vašoj vlastitoj mudrosti. Vjerujte svojoj duši više nego
mnogim uvjeravanjima kojima Vas zasipaju kako bi Vas drukčije usmjeri.
Dopustite ovim riječima da Vas vode do temelja Vaše duše. Tamo ćete pronaći
uporište, otkriti prostor mira, koji je s onu stranu svih riječi“.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.