(VIDEO) Carlo Acutis – Computer geek who took the highway to Heaven

Carlo Acutis (London, 3. svibnja 1991. ‒ Monza, 12. listopada 2006.) bio je talijanski rimokatolički tinejdžer poznat po dokumentiranju svjetskih euharistijskih čuda i njihovoj katalogizaciji na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti

0

Carlo Acutis (London3. svibnja 1991. ‒ Monza12. listopada 2006.) bio je talijanski rimokatolički tinejdžer poznat po dokumentiranju svjetskih euharistijskih čuda i njihovoj katalogizaciji na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti.

Na šestu obljetnicu Carlove smrti, pokrenut je proces njegove beatifikacije, a papa Franjo ga je 5. srpnja 2018. proglasio “časnim slugom Božjim“. Kardinal Agostino Vallini je 10. listopada 2020., pročitavši ukaz pape Franje okupljenim vjernicima u gornjoj crkvi bazilike sv. Franje Asiškog u Assisiju, proglasio Carla Acutisa blaženikom.

Carlo Acutis rođen je u Londonu u kojem su tada živjeli i radili njegovi roditelji – otac Andrea Acutis i majka Antonia Salzano. Nedugo poslije Carlova rođenja, obitelj se preselila u Milano.

Carlo je već kao dijete bio vrlo odan štovanju Majke Božje i redovito je molio krunicu u znak vlastite privrženosti njoj. Nakon prve pričesti, koju je kao sedmogodišnjak primio u samostanu SantʼAmbrogio ad Nemus u Milanu, svakodnevno je nazočio svetoj misi i primao sakrament svete pričesti te uvijek prije ili poslije mise neko vrijeme provodio u molitvi i duhovnim razmišljanjima ispred tabernakula. Jednom tjedno se ispovijedao. Svi koji su ga poznavali, znali su za njegovu osobitu strast prema računalima. Bio je vrlo angažiran u katehetskom i karitativnom djelovanju svoje župe, istražio je više od 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se dogodila tijekom povijesti u različitim zemljama te je izradio njihov virtualni muzej: njegova je izložba euharistijskih čuda poslije njegove smrti obišla svih pet kontinenata.

U srpnju 2018. papa Franjo ga je proglasio slugom Božjim, a u veljači 2020. godine Kongregaciji za proglašenje svetima odobrio dekret za proglašenje blaženim.

Početkom listopada 2006. Carlu je dijagnosticiran agresivni oblik leukemije, od posljedica koje je 12. listopada u dobi od 15 godina i preminuo. Sve do smrti zadržao je duboku pobožnost euharistiji, a vlastite je bolesničke patnje prinio kao žrtvu za papu i svetu Katoličku crkvu. Godine 2007. o Carlovu je životu objavljena i knjiga pod nazivom “Eucaristia. La mia autostrada per il cielo” (hrv. “Euharistija – moja autocesta za nebo“).

Put svetosti

Thomas Alber je svoju knjigu Carlo Acutis. Missionar im Internet počeo objavom Carlovih osam koraka pod nazivom “Tvoj put k svetosti” (njem. Dein Weg zur Heiligkeit), osam naputaka koje je Carlo i sâm zdušno živio i drugima propovijedao:

  1. Svetost moraš željeti iz svegʼ srca, a ako se ta čežnja još nije probudila u tvome srcu, onda moraš neprestano moliti Gospodina za tu milost.
  2. Idi svaki dan na misu i pričesti se.
  3. Sjeti se moliti krunicu svaki dan.
  4. Svaki dan pročitaj neki odlomak iz Svetoga pisma.
  5. Kad je moguće, pokloni se pred na oltaru izloženim Presvetim Tijelom Kristovim: vidjet ćeš kako divno možeš rasti u svetosti.
  6. Potrudi se ispovijediti svaki tjedan, čak i ako tvoji grijesi nisu veliki.
  7. Prinesi žrtvu i vlastita dobra djela kao zagovor Gospodinu i Mariji za pomoć drugima.
  8. Moli svog anđela čuvara da ti uvijek bude na pomoći: on treba postati tvoj najbolji prijatelj.

 

Izvor: hr.wikipedia.org

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=-cd6LU318Tk

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.