Dužijanca u Zagrebu

O Hrvatima iz Vojvodine

Foto: Zvonko Franc
0

 

U petak 17. kolovoza u kino-dvorani Muzeja suvremene umjetnosti s početkom u 20 sati bit će prikazan film Dužijanca.

U subotu u 12 sati u Etnografskom muzeju bit će otvorenje izložbe „Bunjevačko veliko ruvo”. Na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati počet će tamburaška i folklorna večer.

U zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 19. kolovoza u 10 sati zahvalno euharistijsko slavlje uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa subotičkim biskupom Ivanom Penzešom, te ostalim svećenicima. U prvostolnici će biti veliki broj vjernika u narodnim nošnjama, koji će za tu prigodu hodočastiti u Zagreb iz cijele Vojvodine.

U 11.30 sati od katedrale do Trga bana Jelačića bit će svečani mimohod svih sudionika manifestacije. Od 12 do 13 sati na glavnom zagrebačkom trgu bit će predaja kruha i kulturno-umjetnički program.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici organizirano slavi više od 100 godina. U proteklom stoljeću doživjela je svojevrsni razvoj i postala je manifestacija koja čuva i njeguje identitet bačkih Hrvata.

U povijesti Dužijance, osim 1911. godine, kada je prvi puta proslavljena slavljem u Crkvi, zapisane su još dvije kao osobito značajne. Naime, proslava Dužijance je osim u Crkvi, 1968. godine organizirana i u obliku folklorno-turističke manifestacije, kao skup priredbi vezanih za žetvene svečanosti na razini grada Subotice, a 1993. godine Dužijanca je zaprimila posve novi oblik i jedinstven sadržaj. Te godine spojene su tzv. „Gradska” (1968.) i tzv. „Crkvena” (1911.) Dužijanca. Iz tog razloga ove godine, kada se obilježava 25. obljetnica zajedničkog načina proslave, kojim se izriče vjera i kultura u zahvali Bogu za dar kruha, kao jedinstveni oblik inkulturacije vjere među bunjevačkim Hrvatima, želja je organizatora proslaviti Dužijancu u zagrebačkoj prvostolnici i gradu Zagrebu.

Na proslavi će biti predstavnici državnih vlasti kao i predstavnici hrvatskih institucija i udruga iz Republike Srbije. Euharistijsko slavlje će prenositi HRT u sklopu svoga redovitog nedjeljnog termina za prijenos.

Organizator manifestacije je Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”

 

Izvor: ika.hr

18.08 – 19.08.2018.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.