FILM O HUMANOSTI HRVATSKIH BRANITELJA NOMINIRAN ZA NAGRADU U PARIZU! ‘Spasili su 300 psihičkih bolesnika, većinom Srba, iz napadnute bolnice’

Grand Prix for Author’s Documentary

0

Dokumentarni film Pouke o čovječnosti redatelja Branka Ištvančića uvršten je u konkurenciju od 10 finalista koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarac (Grand Prix for Author’s Documentary), a svečana ceremonija dodjele ove nagrade će biti održana u siječnju u Parizu. Radi se o uglednoj europskoj nagradi koju dodjeljuje struka i to za najbolji autorski dokumentarac.

URTI, uz potporu UNESCO-a i cjelokupnih međunarodnih audiovizualnih organizacija, organizira ovu uglednu međunarodnu nagradu za autorski dokumentarac svake godine.

Međunarodna URTI Grand Prix nagrada za autorski dokumentarac uživa veliko priznanje i ugled na mnogim televizijama zahvaljujući snažnom sudjelovanju i kvaliteti programa prihvaćenih u konkurenciji.

Žiri koji su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske, izabrao je deset finalističkih dokumentarnih filmova za dodjelu 38. Međunarodne Velike nagrade URTI za autorski dokumentarac.

Jedna od najhumanijih akcija Domovinskog rata
Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, nominiran je u konkurenciji ostalnih dokumentarnih filmova.
Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.
Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

 

Autor: Snježana Vučković

Izvor: dnevno.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.