Hrvatski državni arhiv odgovorio Orbanu: “Gospodin je zalutao, nikad nisu imali more”

Ne smiruje se bura koju je izazvao mađarski premijer Viktor Orban, izjavivši da je Mađarskoj tobože oteto Jadransko more

0

Ne smiruje se bura koju je izazvao mađarski premijer Viktor Orban, izjavivši da je Mađarskoj tobože oteto Jadransko more

Kad je pred medijima govorio o zajedničkom embargu EU na ruske energente, kazao je da zemlje koje imaju more i luke mogu dopremiti naftu tankerima i dodao:

– Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban.

Na Orbanovu izjavu sad je reagirao i Hrvatski državni arhiv. Mađarskom predsjedniku su poručili da Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto jer ga nikada nije ni imala.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’. Gospodin Orban očito je zalutao u jednom ‘bljesku’ povijesti koji mu, jamačno, nije jasan.

Njegovoj zemlji nitko more nije mogao oduzeti jer ga nikada nije niti imala. Čak ni u tom povijesnom “bljesku”, koji Orbanu očito nije jasan, Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij. Budući da je pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo neriješeno (“Riječka krpica”), Hrvatski je sabor 20. srpnja 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij) pod uvjetom da to bude privremeno, a to je potvrđeno vladarovom odlukom od 28./29. srpnja 1870. Prema toj odluci, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner “Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja” kojega je na prijedlog predsjednika vlade imenovao kralj.

Dakle, Orban nešto što je privremeno i o čemu u konačnici odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskome državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski.

Hrvatsko-ugarska nagodba s famoznim dodatkom ‘Riječkom krpicom’ čuva se u Hrvatskome državnom arhivu. Ona je samo jedan od podsjetnika kako su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama”, stoji u priopćenju Hrvatskog državnog arhiva.

 

Izvor: morski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.