Neprocjenjivo blago s Božjeg groba u zagrebačkoj katedrali iz 1659. godine

0

Svi koji su u velikom tjednu pohodili zagrebačku katedralu, zasigurno su na Veliki petak zamijetili Božji grob s desne strane oltara. Na prvi pogled, onima koji nisu upućeni, ne čini se ništa posebnoga. No, njegova vrijednost ne krije se u obliku (kučica s krovom, kovčeg), nego u pokrovu kojim se konstrukcija pokriva. Riječ je o neprocjenjivom blagu, remek-djelu europske barokne umjetnosti i umjetničkog obrta tkanja.

Izrađen je u tehnici reljefnog zlatoveza i datira iz 1659. godine. Autor mu je njemački tkalac iz Ingolstadta Wolfgang Jacob Stoll, a naručitelj Božjeg groba bio je biskup Petar Petretić (1648. – 1667.).

Pokrov se sastoji od osam ploha koje prikazuje šesnaest prizora iz povijesti ljudskog spasenja. Dvije “krovne” plohe prikazuju Isusovu muku kroz deset prizora od Isusove molitve u Maslinskom vrtu do prizora polaganja Njegova tijela u grob. Dvije plohe timpanona prikazuju prizor Posljednje večere, odnosno Isusova uskrsnuća. Donje (zidne plohe) prikazuju likove Abrahama, Jone i Mojsija.

Ovdje možete razgledati sve detalje veza.

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.