Samo treba ljubiti! I ništa više?

Razmišljanje uz šesti vazmenu nedjelju, godina B

"Gospodine, na tvoju riječ, bacit ću mrežu!" Foto: pixabay.com
0

Isus savjetuje učenicima i svima nama: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ i drugi savjet nam daruje: „Budete li čuvali moje zapovijedi ostat ćete u mojoj ljubavi“ (Iv 15,9-10).

Dragi čitatelji! Isus Krist nam daruje savjete za sretan i ispunjen život! Ispunjen, smislen, radostan, stvaralački u zajedništvu s njime. Živio je ovozemni život sličan svima nama u svemu osim u grijehu, da možemo istinski reći da nas razumije, da proživljava s nama naše trenutke života bilo lijepe bilo teške. Sam ih je iskusio kao Sin Čovječji boraveći na zemlji, živeći svakodnevni život do slavnog Uskrsnuća i pobjede nad grijehom i smrću.

A koliko nas je volio iščitavamo iz njegove ljubavi prema svima ljudima – život je svoj položio za naše spasenje. Da, to je naš Gospodin, naš Otkupitelj, Spasitelj, Učitelj! Stoga, jer nas poznaje, zna što nam je potrebno, savjetuje nam da zapovijedi njegove čuvamo, a imamo ih zapisane u dvjema zapovijedima ljubavi: „Ljubi Gospodina Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojoj, svom snagom svojom i svim umom svojim! i druga jednaka u snazi prve: ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe!“ Te zapovijedi ljubavi sažetak su svih Zapovijedi i propisa koje je Isus sabrao da nam budu putokaz za radostan, ispunjen, smislen život u miru koji nam je darovan u zajedništvu sa svim ljudima.

Dragi prijatelji! Tko od nas ne želi biti radostan? Imati mir srca, prijatelje i skladnu obitelj, vremena za ostvarivanje sebe, svoje obitelji, svoje duhovnosti, svoga slobodnog vremena? Upravo nam to nudi Isus Krist! I usto nas naziva prijateljima! Ako vršimo zapovijedi ljubavi koje nam je dao.

Boga kao prijatelja čovjeka koji nam je uvijek bliz ne nalazimo nigdje u religijama. Jedini koji je objavio pravo Božje Lice je Isus Krist, jer je i sam bio Bog i to Božje Lice objavljuje nam se stalno u našoj kršćanskoj katoličkoj vjeri. Prijatelj koji i život svoj polaže na sve nas! Isus Krist koji nas je izabrao, istinski nas voli, ne naziva nas slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar.

Nas naziva prijateljima da bismo u pravo vrijeme rod donosili, da nam rod ostane i da što god nam je potrebno zaištemo u njegovo Ime i biti će nam! Što nam je više u životu potrebno, nego li biti s Njime, u zajedništvu vjernika, u slavlju svetih sakramenata, u molitvi zahvaljivanja i prošnje?

Čovjek koji istinski traži mir srca i dragoga Boga odgaja svoje najbliže za vrijednosti koje sam cijeni, koje je primio, koje čuva. I na taj način ispunja već sada Isusovu volju iz zapovijedi ljubavi koje nam je ostavio. Sjetimo se uvijek kada nam je teško vršiti Njegovu volju da je On izabrao nas!

Dao nam poslanje koje vršimo, snagu za izvršavanje, jer Gospodin voleći svakog čovjeka daruje mu uvijek onoliko koliko čovjek može nositi, ni preteško niti prelagano, već na mjeru. To je Bog naš! Prijatelj vjerni koji nas nikada neće iznevjeriti, iako zna da ćemo mi Njega, ali on ne odustaje od nas, platio je za naše otkupljenje svojoj mukom i uskrsnućem želeći da svi budemo jednoga dana u radosti, miru, zajedništvu kamo smjera naše srce gdje neće biti boli, ni jauka već samo slavljenje Boga i radost susreta!

Iskustvo življenja s Njime pokazuje nam se u skladu i radosti svakodnevnog življenja unatoč poteškoćama koje nam mogu doći, ali u kojima nismo sami jer je On s nama, jača nas i vodi!

Vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.