„Neka budu savršeno jedno!“

0
Danijel Deverić, Bog koji trpi, crtež u olovci.
Danijel Deverić, Bog koji trpi, crtež u olovci.

Oproštajna molitva Isusova pred apostolima veoma je iskrena, otvorena i jasna. Takva molitva izriče se u doista sudbonosnim trenucima. Isus pred odlazak želi apostolima pokazati koliko ih ljubi i misli na njih. Netko bi jedva dočekao da se riješi dosadnih, napornih i malovjernih učenika i ode u svoj zasluženi mir i proslavu, no Isus postupa drugačije. Ostaje dosljedan do kraja i veoma mu je stalo da svoju dosljednost prenese na apostole. Njegova je zadnja želja da apostoli ostanu povezani u ljubavi koju daruje sam Isus a on ju je naslijedio od Oca.

Sedma vazmena nedjelja:

Evanđelje: Iv 17, 20-26

»Oče sveti, ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno – ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.
Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.
Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima – i ja u njima.«
 Riječ Gospodnja.

Jedino ljubav koja je nesebična, jer dolazi od Oca može ujediniti svijet. Isus je znao da će uvijek biti podijeljenosti pa i među njegovim učenicima i zato moli i vapije za jedinstvom. Jedinstvo ne podrazumijeva uniformiranost. Dapače, različitosti obogaćuju. No različitost ne znači odbacivanje svakoga koji misli drugačije, nego spremnost na dijalog i prihvaćanje drugoga upravo zato što nije kao ja. Prihvatiti drugoga zbog toga što je i on Isusu važan znači ostvarivati Isusovu molitvu jedinstva ne samo među pripadnicima iste vjere i rase nego među svim ljudima.

No da bi Isusovu molitvu sproveli u djelo i mi moramo zauzeto moliti da drugi u nama prepoznaju Isusa.

Majčin dan

Marija je bila najpozornija slušateljica riječi u doslovnom i prenesenom smislu. Svoju riječ FIAT „Neka mi bude …“ podredila je u potpunosti Božjoj Riječi koja se u njoj utjelovila, zaživila, rodila se i uz nju sazrela za djelo otkupljenja. Njezin primjer neka bude svima nama ohrabrenje da je nasljedujemo i ovog svibnja, ali i svakoga dana, kao majku, roditeljicu u slušateljicu Riječi Božje. Majčinstvo se ostvaruje samo u spremnosti slušanja Onoga koji daruje život.

Drage Majke, sadašnje i buduće, budite otvorene životu poput Marije da riječ Božja u svem bogatstvu prebiva u vama. Neka vam je sretan i blagoslovljen MAJČIN DAN.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.