Suza slobode – crteži Danijela Deverića

0

Danijel Deverić je crtač! Rafinirana tehnika i čistoća kojom odišu njegovi radovi svjedoče nam njegovu ljubav prema crtanju. Portreti koje ovdje izlaže crtani su u tehnici olovke koju je Danijel Deverić sjajno savladao i podredio idejama koje nastoji svojim radom afirmirati. Iako je crtao prema fotografskim predlošcima, on se nije ovdje bavio samo opnašanjem predloška, nego je iskoračio u svijet pravog portretiranja nadograđujući fotografski objektivnu zabilješku svojom interpretacijom kako bi svoje portrete  ispunio čistoćom, harmonijom i psihološkim nabojem.

Snažna sugestivnost i karakterizacija portertiranih osoba koja zrači iz ovih crteža stvara dojam kao da nam se ovi likovi zabilježeni na papiru obraćaju kao stvarne, žive osobe.

Izv. prof. art. Siniše Reberski
Iz predgovora uoči otvorenja izložbe “Portreti kršćanskih uzora i teologa”, Zagreb, 5. svibnja 2014.

Predstavljamo Vam mladog autora, koji osjeća snažnu vokaciju za slikanjem portreta, prihvaća izazov vječne teme; ljudski lik kao slikarski motiv, tehnikom crteža. Svojim afinitetom za glazbu, i sam je glazbenik, osjeća bliskost sa ličnostima rock i pop glazbe u interpretaciji portreta, legendi; te reduciranim govorom olovke, kao u glazbi notama, teži virtuoznosti. Uspješno proniče u tajanstvenu stranu osobnosti likova koje portretira, u čemu naslućuje i svoj svijet. Kroz čarobnu nasmješenost tih likova predstavlja svijet umjetnosti i ljudskosti, ali i osobnosti i posebnosti!

Možemo samo poželjeti da Danijel taj svoj potencijal dalje razvija i dosegne svoje, intuicijom  povezane puteve, a ciljeve ostvari.

Akademski kipar i slikar Krunoslav Međimorec
Otvorenje izložbe “Portreti rock legendi”, Zagreb, 18. veljače 2012.     

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.