Ivan Ćelić: ANALIZA OTPADNIH VODA I OBRASCI UPORABE DROGA U EUROPI

Rezultati iz 2020. godine iz najvećeg europskog znanstvenog projekta o analizi otpadnih voda objavljeni su jučer u studiji Analiza otpadnih voda i droge koju su objavile europska grupacija SCORE u suradnji s EU Agencijom za droge (EMCDDA) (1) (2). Analizirana je otpadna voda u 82 europska grada (18 zemalja) kako bi se istražila ponašanja vezana uz konzumaciju droga kod njihovih stanovnika. To je do sada najveći broj gradova koji su sudjelovali, unatoč problemima u svezi COVID-19 u navedenom razdoblju ispitivanja

0
Rezultati iz 2020. godine iz najvećeg europskog znanstvenog projekta o analizi otpadnih voda objavljeni su jučer u studiji Analiza otpadnih voda i droge koju su objavile europska grupacija SCORE u suradnji s EU Agencijom za droge (EMCDDA) (1) (2). Analizirana je otpadna voda u 82 europska grada (18 zemalja) kako bi se istražila ponašanja vezana uz konzumaciju droga kod njihovih stanovnika. To je do sada najveći broj gradova koji su sudjelovali, unatoč problemima u svezi COVID-19 u navedenom razdoblju ispitivanja.
Iako su rezultati iz 2019. godine ukazivali na sveukupni porast otkrivanja stimulansa, rezultati iz 2020. godine više su mješoviti, s različitim geografskim i vremenskim obrascima viđenim na mjestima ispitivanja. Uzorci u 2020. godini možda su prikupljani tijekom mjera zaključavanja, što je moglo utjecati na dostupnost droga i obrasce uporabe.
Od Zagreba do Lisabona i od Helsinkija do Istanbula, studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda u slivnim područjima postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i svibnja 2020. Otpadne vode oko 25 milijuna ljudi analizirane su na tragove četiri ilegalna stimulansa (kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA/ecstasy) te na kanabis. SCORE grupacija provodi godišnje kampanje praćenja otpadnih voda od 2011. godine, kada je sudjelovalo 19 gradova.
Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA, kaže: ‘Tijekom posljednjeg desetljeća analiza otpadnih voda nametnula se kao važan alat za praćenje uporabe ilegalnih droga u Europi. Dostavljanjem podataka o uzorcima potrošnje u gotovo stvarnom vremenu, kako zemljopisno, tako i vremenski, ovaj novi pristup pruža dragocjeni prikaz uporabe droga u ključnim gradovima i mjestima i uvid u nove promjene u ponašanju. Kako gledamo unaprijed, današnja studija istražuje iznenađujući potencijal za istraživanje otpadnih voda u budućnosti, od identificiranja novih psihoaktivnih tvari do procjene ishoda intervencija usmjerenih na opskrbu drogom’.
Ključni rezultati 2020.
MDMA: Najviše ostataka MDMA pronađeno je u gradovima u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji. Gotovo polovica gradova s podacima za 2020. i 2019. (24 od 49) izvijestila je o manjoj detekciji u 2020. godini, vjerojatno zbog zatvaranja mjesta za noćni život tijekom pandemije, gdje se ova droga često konzumira.
Kokain: Ostaci kokaina u otpadnim vodama bili su najveći u gradovima zapadne i južne Europe, osobito u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Vrlo niske razine utvrđene su u većini gradova istočne Europe, iako se prema posljednjim podacima bilježe neka povećanja. Sve u svemu, slika je mješovita: od 49 gradova s podacima za 2020. i 2019. godinu, 19 je prijavilo povećanje, a 16 smanjenje.
Amfetamin: Razina ostataka amfetamina znatno se razlikovala po gradovima, a najviša je zabilježena u gradovima na sjeveru i istoku Europe, a mnogo niža u gradovima na jugu. Od 48 gradova s podacima za 2019. i 2020. godinu, 20 gradova prijavilo je povećanje, a 19 smanjenje.
Metamfetamin: Tradicionalno lociran u Češkoj i Slovačkoj, ova je droga sada prisutna na Cipru, na istoku Njemačke, u Španjolskoj i nekoliko sjevernoeuropskih zemalja (npr. Danska, Litva, Finska, Norveška). Za razliku od ostala tri stimulansa, ostaci su na većini mjesta bili vrlo niski do zanemarivi.
Kanabis: Najveća količina metabolita kanabisa (THC-COOH) pronađena je u gradovima u Hrvatskoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Čini se da je kanabis bio manje pogođen mjerama zaključavanja zbog COVID-19 u odnosu na druge droge.
Varijacije po gradovima: Studija otkriva razlike između gradova u istoj zemlji, što se djelomično može objasniti njihovim različitim socijalnim i demografskim karakteristikama (dobna raspodjela, sveučilišta, noćni život). U većini zemalja s više mjesta za istraživanje ostaci su bili veći u velikim gradovima u usporedbi s manjim mjestima za tri stimulansa. Takve razlike nisu otkrivene za amfetamin i kanabis.
Tjedni obrasci: Analiza otpadnih voda može otkriti fluktuacije u tjednim obrascima uporabe droga. Više od tri četvrtine gradova pokazalo je veće ostatke tipično rekreacijskih droga, kokaina i MDMA, tijekom vikenda (petak-ponedjeljak) u odnosu na radne dane, unatoč tome što je veći dio tzv. ekonomije noćnog života bio zatvoren u Europi 2020. godine. Nasuprot tome, ostaci ostale tri droge ravnomjernije su raspoređeni tijekom tjedna.
Nove interaktivne značajke
Ova studija uključuje inovativnu interaktivnu kartu koja omogućava korisniku da pregleda geografske i vremenske obrasce te da zumira rezultate po gradu i drogi. Ova interaktivna značajka redizajnirana je ove godine kako bi bila pristupačnija i jednostavnija za uporabu te kako bi imala bolju izvedbu na mobilnim i stolnim uređajima. Po prvi put, u skladu s opredijeljenošću EMCDDA za otvorenim podacima, istraživači, novinari i svi zainteresirani za korištenje podataka u svom radu mogu lako preuzeti sve izvorne tablice.
(1) Study | Motion graphic (wastewater methodology)
(2) The Sewage analysis CORe group — Europe (SCORE).
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.