Jasna Petrović: Jedina pravoslavna crkva u Kotoru izgrađena je 1909. godine na temeljima spaljene crve sv. Nikole sa samostanom dominikanaca od 1540. godine

Zanimljivo je kako su strani vladari Boke uvijek pogodovali pravoslavnim doseljenicima u Boku, pa su tako 1810. Francuzi poklonili tu staru dominikansku katoličku crkvu, najveću i najbogatiju poslije katedrale sv. Tripuna na uporabu pravoslavnima. Ta je posuđena crkva stradala u požaru 1896. godine

Crtež Kotora oko 1840. godine.
0
Jedina pravoslavna crkva u Kotoru izgrađena je 1909. godine na temeljima spaljene crve sv. Nikole sa samostanom dominikanaca od 1540. godine.
Zanimljivo je kako su strani vladari Boke uvijek pogodovali pravoslavnim doseljenicima u Boku, pa su tako 1810. Francuzi poklonili tu staru dominikansku katoličku crkvu, najveću i najbogatiju poslije katedrale sv. Tripuna na uporabu pravoslavnima. Ta je posuđena crkva stradala u požaru 1896. godine.
Današnja pravoslavna crkva sv. Nikole podignuta je na zgarištu dominikanske crkve, a gotovo u cijelosti je zadužbina Habsburške monarhije, koji su za njenu izgradnju priložili 100.000 zlatnih kruna, što je ekvivalent 30 kilograma zlata.
Da nije bilo Francuza i Habsburgovaca, ne bi bilo u Kotoru niti te jedine pravoslavne crkve. Kad uživamo slatki plod, valja se sa zahvalnošću sjetiti i onoga tko je zasadio voćku, zar ne?
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.