Ivan ĆELIĆ: FRANCUSKA UVODI ZABRANU JEDNOKRATNIH E-CIGARETA

Potez protiv e-cigareta dio je šire francuske kampanje protiv pušenja. Vlada je prošlog mjeseca rekla da će zabraniti pušenje na svim plažama u zemlji, u javnim parkovima i šumama te u blizini škola. Porezi na cigarete će se povećati, tako da kutija od 20 cigareta koja trenutno košta oko 11 eura, porast će na 12 eura do 2025. i na 13 eura 2026. godine. Vlada ima za cilj stvoriti "prvu generaciju bez duhana do 2032.", prema obećanju koje je dao predsjednik Emmanuel Macron 2021. godine

Izvor: pixabay.com
0
Francuski parlament podržao je prijedlog o zabrani jednokratnih elektroničkih cigareta, koje se smatraju ulaznim vratima za ovisnost o duhanu kod adolescenata i štetnim za okoliš
Narodna skupština jednoglasno glasovala za taj potez, koji još treba potporu francuskog Senata i odobrenje Komisije EU-a. Prethodno napunjene jednokratne e-cigarete, poznate kao “pufovi”, popularne su među mladima, mogu imati visoki udio nikotina, dolaze s raznim okusima i jeftine su.
“One otvaraju put ka ozbiljnoj ovisnosti”, kaže ministar zdravstva Aurelien Rousseau. “Smiješno su jeftine, voćni i slatki okusi su privlačni, a njihova mala veličina olakšava skrivanje od roditelja”, kaže zastupnica Francesca Pasquini, koja je predložila zakonski prijedlog u studenom prošle godine. Zastupnik Michel Lauzzana kaže da francuska Nacionalna medicinska akademija kvalificira pufove kao “prikrivenu zamku, posebno za djecu i adolescente”.
Prijedlog, za koji su glasala sva 104 prisutna člana parlamenta, ima potporu premijerke Elisabeth Borne, koja je u rujnu pozvala na zabranu jednokratnih e-cigareta. Zakonski prijedlog je prošao jednoglasno, iako je zastupnica krajnje ljevice Rachel Keke pozvala vladu da “bude primjer”, što je išlo prema premijerki Borne koju se često vidi kako puši tijekom parlamentarnih rasprava.
Članovi parlamenta također su osudili ekološki utjecaj jednokratnih e-cigareta, koje je Rousseau nazvao “ekološkom katastrofom”. Pasquini kaže da su imali visok sadržaj plastike i litija što je zahtijevalo velike količine nafte i vode za njihovu proizvodnju koje su se vadile “po cijelom svijetu u žalosnim uvjetima”.
Mjera, dio šire vladine kampanje protiv pušenja, sada će ići u Senat na odobrenje. Zatim treba zeleno svjetlo Komisije EU-a koja će odlučiti o tome predstavlja li zabrana “proporcionalni” odgovor na problem. Ako taj proces prođe glatko, u vladi se nadaju da će zabrana stupiti na snagu do rujna 2024. Francuski potez protiv pufova, koji su pušteni u prodaju u Francuskoj prije dvije godine, slijedi slične inicijative u Njemačkoj i Irskoj.
Uporaba duhana glavni je uzrok 75 000 smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći svake godine u Francuskoj. “Ovo nije samo statistika”, kaže zastupnik Karl Olive. “To su imena, životi, obitelji koje su uništene i tuguju.”
Potez protiv e-cigareta dio je šire francuske kampanje protiv pušenja. Vlada je prošlog mjeseca rekla da će zabraniti pušenje na svim plažama u zemlji, u javnim parkovima i šumama te u blizini škola. Porezi na cigarete će se povećati, tako da kutija od 20 cigareta koja trenutno košta oko 11 eura, porast će na 12 eura do 2025. i na 13 eura 2026. godine. Vlada ima za cilj stvoriti “prvu generaciju bez duhana do 2032.”, prema obećanju koje je dao predsjednik Emmanuel Macron 2021. godine. (afp.com)
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.