Ivan Čelić: KONZUMACIJA HEROINA POSPJEŠUJE RAZVOJ ALZHEIMEROVE BOLESTI

Osobe ovisne o heroinu imaju promjene u ekspresiji gena FYN koji regulira proizvodnju tau proteina koji je jako povišen i upleten u neurokognitivne poremećaje poput Alzheimerove bolesti. Konzumacija opioida može utjecati na mozak povećavanjem vulnerabilnosti neuronskih sustava koji pokreću neurodegeneraciju kasnije u životu. Budući su ove promjene epigenetske (promjene u funkciji gena na koje utječu čimbenici okoliša, a ne promjene same DNA), one su reverzibilne i već razvijeni lijekovi koji ciljaju na FYN kod neurodegeneratnih poremećaja mogu biti predmet proučavanja i kao novi oblik liječenja za ovisnost o opioidima

Izvor: pixabay.com
0
Osobe ovisne o heroinu imaju promjene u ekspresiji gena FYN koji regulira proizvodnju tau proteina koji je jako povišen i upleten u neurokognitivne poremećaje poput Alzheimerove bolesti. Konzumacija opioida može utjecati na mozak povećavanjem vulnerabilnosti neuronskih sustava koji pokreću neurodegeneraciju kasnije u životu. Budući su ove promjene epigenetske (promjene u funkciji gena na koje utječu čimbenici okoliša, a ne promjene same DNA), one su reverzibilne i već razvijeni lijekovi koji ciljaju na FYN kod neurodegeneratnih poremećaja mogu biti predmet proučavanja i kao novi oblik liječenja za ovisnost o opioidima.
Zanimljivo je kako su rezultati konzistentni na humanim, animalnim i staničnim modelima. Post-mortem analizom ljudskog mozga ovisnika o heroinu, tim je otkrio da je, posebno u neuronima, najznačajnije oštećeno epigenetsko područje povezano s genom FYN. U osnovi, heroin je ‘otvorio’ DNA na genu FYN, koji kodira protein Fyn tirozin kinazu, koji je čvrsto povezan sa sinaptičkom plastičnošću i koji izravno rezultira proizvodnjom tau proteina. Previše tau proteina u mozgu povezano je s neurodegenerativnim bolestima.
Istraživači su primijetili da su ekspresija i aktivnost Fyn tirozin kinaze također inducirane kod štakora obučenih za samoprimjenu heroina, kao i kod primarnih strijatalnih neurona dugotrajno tretiranih morfijem in vitro. Pored toga, pokazali su da inhibicija Fyn kinaze (bilo farmakološkim putem ili genetskom manipulacijom) smanjuje ponašanje traženja heroina i uzimanja heroina.
Rezultati povećavaju svijest o potencijalnom utjecaju heroina na promjenu neuronskih sustava povezanih s neurodegenerativnim poremećajima. Rezultati također identificiraju Fyn inhibitore kao novi terapijski tretman za ovisnost o heroinu. Ti Fyn inhibitori (npr. sarakatinib, masitinib, nilotinib, neflamapimod) su već učinkoviti u liječenju nekih malignih bolesti, a sada se procjenjuje njihov učinak kod Alzheimerove bolesti.
Izvornik: Egervari G, Akpoyibo D, Rahman T, i sur. Chromatin accessibility mapping of the striatum identifies tyrosine kinase FYN as a therapeutic target for heroin use disorder. Nat Commun. 2020;11(1):4634.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.