Jasna Petrović: Proslava u Kotoru 1213. put svetog Tripuna

0
Molitvom i kolom sv. Tripunu danas je po 1213. put odana počast sv. Tripunu.
Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 6. veljače 2022. po 1213. put, središnjom proslavom na otvorenom, u nazočnosti velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke kotorske.
Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, prijavkom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske glazbe Kotora uputio pred katedralu svetog Tripuna.
Viceadmiralu Bokeljske mornarice Iliji Radoviću predan je prijavak, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo svetog Tripuna.
Euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u Bosni i Hercegovini.
U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je podsjetio da se sveti Tripun slavi 1213. put.
„Vremena i vlasti su se mijenjale, a on je ostao vjerni zaštinik biskupije i grada Kotora. Molimo za mir u ovoj zemlji, da se smire napetosti, ne samo tenzije, da pobjede opći interesi za dobro svih“ – poručio je Štironja.
On je posebno pozdravio kardinala Blaža Josipa Ćupića nadbiskupa Čikaga koji predstavlja iseljene Hrvate.
Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, riječki, barski, mostarsko-duvanjski, šibenski, svećenici kotorske biskupije.
Samo u Kotoru crkvena zvona zvone na posve poseban način. Fides eto Honor!
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.