prim. Josip Gjurović, dr. med.: Slavljenje sv. Tripuna 1213. put – mit il’ faktična stvarnost!?

Ove 2022. godine proslava Tripundana može biti obilježavanje 1213. godina od dolaska moći sv. Tripuna u Kotor, a ne redni broj tripundanskih slavlja    

Foto: Dražen Zetić
0

Poštovano Uredništvo portala Biram Dobro,

Slažem se s Vašim osvrtom na članak Jasne Petrović o navedenoj 1213. godini proslave sv. Tripuna. Ona se temelji na dokumentiranom datumu 13.1. 809. kada je Andreas Saracenius donio u Kotor moći sv. Tripuna, koje je, kako se navodi, otkupio od Mlečana na putu u Veneciju, koji su zapeli na ulazu u Boku. Logično je za pretpostaviti da su ih donijeli kotorski mornari i da su Kotorani priredili svečani doček svečevih relikvija, a vrlo je vjerojatno da su zatim slavili dan sv. Tripuna, koji je postao zaštitnik Kotora, ali nema pisanih dokumenata iz tog doba.

Proslave sv. Tripuna spominju se u dokumentima od 9. do 12. stoljeća, a Kotorski kalendar ga navodi u 15. stoljeću (Wikipedia). Slavljenje sv. Tripuna u Kotoru 3.veljače odredio je papa Klement VIII. 17. rujna 1594.

Ove 2022. godine proslava Tripundana može biti obilježavanje 1213. godina od dolaska moći sv. Tripuna u Kotor, a ne redni broj tripundanskih slavlja     

Sudjelovanje Bokeljske mornarice u tripundanskim svečanostima razvijalo se godinama nakon osnivanja bratovštine u XIV. stoljeću “Fraternitas Divi Nicolai marinariorum de Catharo”, čiji je prvi sačuvani statut iz 1463. godine dopunjivan kasnijim prilozima, a znanstveni pogled u povijest Bokeljske mornarice moći će se pratiti u netom objavljenom kapitalnom djelu “Bokeljska mornarica u arhivskim dokumentima. Zbornik dokumenata od najstarije poznatih do danas”.           

           

 

S poštovanjem,             
                                                                                                               
prim. Josip Gjurović,dr.med.  
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.