Pet knjiga koje približavaju lik i djelo bl. Alojzija Stepinca

»Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.« bl. Alojzije Stepinac

0

 

»Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.«

bl. Alojzije Stepinac

Tijekom veljače se s posebnom pobožnošću spominjemo bl. kardinala i zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca, posebice 10. 2. uz njegov spomendan. Kako je poznato, nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnoga rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine bio je u kućnom pritvoru u Krašiću.

Kršćanska sadašnjost objavila je niz djela o bl. kardinalu Alojziju Stepincu, a neke od njih izdvajamo u nastavku.
Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje knjiga je koja na 360 stranica sabire homilije kardinala Josipa Bozanića održane na Stepinčevo u zagrebačkoj prvostolnici u od 1998. do 2008. godine.

Nadahnjivan likom i djelom svojeg prethodnika, zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Katoličke Crkve Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić ponajprije kao nadahnut propovjednik, sada kao autor ove knjige, čitateljima svjedoči i posreduje primjer čovjeka vjere i na Bogu utemeljene nade – blaženoga Alojzija Stepinca, koji je za nas, kako je istaknuo na Stepinčevo 1999. godine, znak, uzor i poziv kako vjerovati i kako se u životu nadati.

U knjizi je objavljeno i pastirsko pismo Najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata, prevedeno i na talijanski i engleski jezik, koje je kardinal Bozanić napisao u povodu 100. obljetnice rođenja Alojzija Stepinca.

U knjizi Kad hrabrost prevlada, autorice Esther Gitman, cijelo je jedno poglavlje posvećeno bl. Alojziju Stepincu, odnosno njegovoj ulozi u spašavanju Židova. Više o toj knjizi pronaći ćete ovdje.

Naime, Alojzije Stepinac spasio je 58 Židova izbačenih iz doma za starije osobe preselivši ih na nadbiskupsko imanje, pomagao je zagrebačkoj Židovskoj općini, Židovima u mješovitim brakovima, židovskoj siročadi te desetcima drugih pojedinačnih Židova. Unatoč njemačkim prijetnjama, u propovijedi 7. srpnja 1943. nadbiskup je rekao: »Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.«

Kad hrabrost prevlada knjiga je o Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i o hrabrim ljudima koji su ih, ponekad i pod cijenu života, spašavali. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova. Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac.

Razmišljam o Alojziju Stepincu jedinstvena je i vrijedna knjižica koju je napisao fra Bonaventura Duda, a dostupna je još samo u eIzdanju. Okuplja dvanaest razmišljanja o duhovnosti i poruci bl. Alojzija Stepinca, uz jednu besjedu fra Bonaventure koju je održao za Stepinčevo u Krašiću 1994., te mali ocrt Stepinčeva života.

Knjiga okuplja vrlo zanimljiva i živa sjećanja, najdublje doživljaje fra Bonaventure o Stepincu, kao i tumačenja nekih Stepinčevih poruka. Međutim, kako ističe autor, Stepinčeva je pisana ostavština mnogo bogatija od onoga spomenutog u ovoj knjizi. Svoj je lepoglavski zatvor i krašićko zatočeništvo, uz ostalo, pretvorio u svojevrstan skriptorij, pisarnicu. Pisao je propovijedi i druge duhovne knjige, kako bi pomogao dušobrižnicima u sastavljanju propovijedi i nagovora Isusovim vjernicima. Ovi Bonaventurini kratki nacrti o Stepinčevoj duhovnosti daju iskrenu i blisku sliku jednoga blaženika.

Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights knjiga je autorice Esther Gitman. Napisana na engleskome jeziku, ova knjiga istražuje kako je mladi svećenik iz ruralnog dijela Hrvatske, Alojzije Stepinac, postao junak svojega naroda, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Poput starozavjetnog proroka, nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom triju totalitarnih režima. Branio je učenje Crkve i tako pokazao kako religiozan čovjek u skladu sa univerzalnim vrijednostima može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti.
Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća zbornik je radova s istoimenoga znanstvenog skupa održanoga u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskoga 2015. godine. U središte znanstvenog pristupa uzima povijesni izvor i njegovu kritiku, što se nastoji analizirati i interpretirati sukladno duhu doba u kojem je nastao, mimo političkih, socijalnih i inih dnevno-političkih usmjerenja današnjice.
Osobit prinos Zbornika čine dvije cjeline historiografskog dijaloga hrvatskih i srbijanskih povjesničara o odnosu kardinala Stepinca prema vlastima Nezavisne Države Hrvatske te kardinalovu odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Struktura zbornika slijedi utvrđeni red zbivanja za odvijanja znanstvenog skupa i podijeljena je u dvije osnovne cjeline – uvodnu i znanstvenu. U uvodnoj se uz pozdravne riječi kardinala Josipa Bozanića i prof. dr. sc. Željka Tanjića nalazi integralno izlaganje dr. sc. Esther Gitman popraćeno znanstvenim aparatom. Znanstveni dio Zbornika čini deset znanstvenih radova, a napose valja izdvojiti pogled iz britanske perspektive dr. sc. Robina Harrisa. Cjelokupni tekstovi objavljeni su i na hrvatskom i na engleskom jeziku u sklopu ovoga djela.

Od 3. 2. do 12. 2. 2022. u sklopu akcije Kršćanske sadašnjosti, nazvane Bl. Alojzije Stepinac – svjetlo u tami, niz knjiga o bl. Alojziju Stepincu mogu se u knjižarama i web knjižari pronaći po 20 % – 30 % nižim cijenama.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.