Posljednja crta obrane svećeničkog celibata?

Čitatelji su vjerojatno već upoznati s novom knjigom o svećeništvu i celibatu “Iz dubina naših srca”, koju su u dogovoru za tisak pripremili kardinal Robert Sarah i papa emeritus Benedikt XVI. U međuvremenu, nadbiskup Gänswein, osobni tajnik bivšega pape, izjavio je kako Benedikt XVI. nije bio upoznat s detaljima knjige o celibatu, što smo mogli pročitati i u našim katoličkim medijima

0

Čitatelji su vjerojatno već upoznati s novom knjigom o svećeništvu i celibatu “Iz dubina naših srca”, koju su u dogovoru za tisak pripremili kardinal Robert Sarah i papa emeritus Benedikt XVI. U međuvremenu, nadbiskup Gänswein, osobni tajnik bivšega pape, izjavio je kako Benedikt XVI. nije bio upoznat s detaljima knjige o celibatu, što smo mogli pročitati i u našim katoličkim medijima.

Očito je kako je došlo do intervencije s više distance. Naime, u sljedećim tjednima se može očekivati objava nove papine apostolske pobudnice kao plod Sinode o Amazoniji u kojoj će se, najvjerojatnije, u nekim iznimnim okolnostima, dopustiti ređenje oženjenih muškaraca. Iznimaka će se moći tumačiti na sto različitih načina pa možemo samo nagađati kakve će biti daljnje posljedice za sveopću Crkvu.

”Ne mogu šutjeti” (Silere non possum) – piše kardinal Sarah, nastojeći upozoriti Crkvu da se ”ne zaljulja lošim izgovorima, dijaboličkim lažima, modernim pogreškama koje hoće obezvrijediti svećenički celibat”, bojeći se da bi ”projekt ređenja oženjenih muškaraca bio pastoralna katastrofa”.

Inače, sadržaj same knjige nije nimalo kontroverzan, pa samim time nema nikakvog razloga za ograđivanje od nje. I Benedikt i Sarah su očito svjesni toga. Izdavačka kuća Ignatius Press najavila je izdavanje knjige do 20. veljače. Osnivač i urednik Ignatius Press-a o. Joseph Fessio rekao je da “djelo nije samo o celibatu, iako je ono vrlo važno, već da je, kako piše papa u miru Benedikt XVI. u prvom paragrafu, o trajnoj krizi kroz koju svećenstvo prolazi već godinama. Ali i više je od toga, djelo je o prirodi Crkve i kršćanskog nauka”.

Prema najnovijim vijestima, jučer se kardinal Sarah osobno sastao s Benediktom, pa prenosimo prijevod njegovih tweetova o tom susretu:

Zbog neprestanih, mučnih i nepoštenih kontroverzi oko knjige “Iz dubina naših srca”, a koje od početka tjedna ne prestaju, i večeras sam se sastao s papom emeritusom Benediktom XVI.

S papom emeritusom Benediktom XVI. uspjeli smo potvrditi kako među nama nema nesporazuma. Otišao sam vrlo sretan, pun mira i hrabrosti s ovog prekrasnog susreta.

Pozivam vas da pročitate i meditirate na temu “Iz dubina naših srca”. Iskreno zahvaljujem svom uredniku Nicolasu Diatu, kao i izdavaču Fayard, na preciznosti, marljivosti, ozbiljnosti i profesionalnosti koju su pokazali. Uživajte u čitanju!

Smatramo da na kraju vrijedi u cijelosti prenijeti izvorno priopćenje kardinala Saraha o pripremi ove knjige:

Nakon posjeta samostanu Mater Ecclesiae, 5. rujna, u kojem živi Benedikt XVI., pisao sam papi emeritusu da ga upitam je li moguće sastaviti tekst o određenim činjenicama, o kojima sam i sam počeo pisati, iz razmatranja i molitve. Dodao sam: „Pretpostavljam da mislite kako vaša razmišljanja možda nisu pravovremena, zbog polemika koje mogu izazvati u vijestima, ali uvjeren sam kako mogu biti dar za cijelu Crkvu. Mogla bi biti objavljena za Božić ili početkom 2020. godine“.

20. rujna papa emeritus zahvalio mi je tako što mi je napisao kako je i on, sa svoje strane, čak i prije nego što je primio moje pismo, počeo pisati tekst o ovoj temi, ali da mu manjak snage više ne dopušta pisanje teološkog teksta. Međutim, moje pismo ga je ohrabrilo da nastavi ovo poduže djelo. Dodao je kako će mi ga poslati kada bude gotov talijanski prijevod.

U listopadu, za vrijeme Sinode biskupa o Amazoni, papa emeritus dao mi je povjerljiv poduži tekst – plod njegovog rada. Slijedom toga, ne bi bilo moguće predložiti ga novinama ili časopisima, uzimajući u obzir njegov opseg i kvalitetu. Stoga sam odmah predložio papi emeritusu izdavanje knjige koja bi bila od ogromne koristi za Crkvu, integrirajući njegov vlastiti tekst i moj. Nakon različitih razmjena za pripremu knjige, konačno sam 19. studenoga poslao cjelovit rukopis papi emeritusu koji sadrži, kako smo se i dogovorili, naslovnicu, uvod i zajednički zaključak, tekst Benedikta XVI. i moj vlastiti tekst.

25. studenoga, papa emeritus izrazio je veliko zadovoljstvo zajedničkim tekstovima i dodao: „Sa svoje strane, slažem se da tekst treba biti objavljen u obliku koji ste predložili“.

2. prosinca otišao sam u samostan Mater Ecclesiae kako bih se još jednom zahvalio papi emeritusu što mi je pružio takvo povjerenje. Objasnio sam mu da će se naša knjiga tiskati za vrijeme božićnih blagdana, da će izaći u srijedu, 15. siječnja, te da ću mu, slijedom toga, donijeti knjigu početkom siječnja, po povratku s putovanja iz moje rodne zemlje.

Kontroverza koja je za nekoliko sati imala za cilj da me okleveta insinuacijom da Benedikt nije obaviješten o objavi knjige „Iz dubina naših srca“ duboko je pogrešna. Iskreno opraštam svima koji me klevetaju ili koji sugeriraju da se protivim papi Franji. Moja privrženost Benediktu XVI. ostaje neoskvrnjena i moja sinovska poslušnost papi Franji je apsolutna.

U daljnjim tekstovima na ovom portalu ćemo se potruditi prenijeti čitateljima neke zanimljive odlomka iz knjige koja je već dostupna javnosti.

Izvor: quovadiscroatia.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.