Ivan Krastev: Što nakon Europe?

0

Europljani danas, kao i prije stotinu godina, žive u paralizirajućoj neizvjesnosti koja zaokuplja društveni imaginarij. Trenutak je to kada su i politički vođe i obični građani rastrgani između užurbanog djelovanja i fatalističke pasivnosti, kada se nekoć nezamisliva dezintegracija Unije počinje doimati neizbježnom te kada se narativi i pretpostavke koji su još do jučer vodili naše postupke čine ne samo zastarjelima, već i gotovo nerazumljivima.

U ovoj provokativnoj knjizi Ivan Krastev promišlja o budućnosti Europske unije i o mogućem nepostojanju te budućnosti. Dok su širom Europe ultradesničarske stranke u usponu, Europska unija je zbunjena i muče je sumnje veće nego ikada dosad. Krastev smatra da će, raspadne li se Unija, logika njene fragmentacije biti ista kao kod „bankarske panike“, a ne kao kod revolucije. Jedini način kontrole rizika od raspadanja jest prepoznavanje da je njegov korijen u izbjegličkoj krizi, koja je dramatično izmijenila prirodu nacionalnih demokratskih politika širom Europe.
Svrha ove knjige nije spašavanje Europske unije ni naricanje nad njom. Ona nije još jedan traktat o etiologiji europske krize ili pamflet protiv korupcije i nemoći europskih elita. Konačno, ovo nikako nije knjiga koju je napisao euroskeptik. Riječ je o promišljanju nečega što će se vjerojatno dogoditi i analizi toga kako naša osobna iskustva radikalne povijesne promjene oblikuju sadašnje postupke.

***

Krastev je jedan od najzanimljivijih europskih intelektualaca. U knjizi tvrdi da izbjeglička kriza prijeti produbljivanjem jaza između elita i birača i ugrožava budućnost čitavog europskog projekta.

Gideon Rachman, Financial Times

Psihološki pronicljiva, moralno duboka i na trenutke čak poetična, ova knjiga je nezaobilazno štivo za razumijevanje sudbine Europe u 21. sto­ljeću. Krastev je Tocqueville našeg vremena: on otkriva unutrašnju dinamiku političkih događa­nja i daje mudre savjete o tome kako sačuvati demokraciju u teškim okolnostima.

Jan-Werner Müller, autor knjige Što je populizam?

Krastev je žongler paradoksima i napadač konvencionalnih mudrosti. Možda neke njegove tvrdnje nećete prihvatiti, ali vam uz njega nikad neće biti dosadno. Ova knjiga je protuotrov naivnom optimizmu i ravnodušnom pesimizmu, ali i očaravajuće razmišljanje o kolapsu Europe kakvu poznajemo.

Robert Kagan, Brookings Institution

Čitati ovu knjigu znači biti u društvu jednog od velikih europskih umova današnjice. Svojom prepoznatljivom kombinacijom pronicljivosti i suosjećanja, Ivan Krastev nam daje upravo ono što trebamo kako bismo razumjeli europsku krizu – i kako bismo razmišljali o vlastitoj.

Timothy Snyder, Sveučilište Yale

***

Politolog Ivan Krastev (1965.) jedan je od najistaknutijih javnih intelektualaca današnje Europe i stručnjak za istočnoeuropske demokracije. Predsjednik je Centra za liberalne strategije u Sofiji, stalni suradnik Instituta za znanosti o čovjeku u Beču te član upravnog odbora Europskog vijeća za vanjske poslove i odbora povjerenika Međunarodne krizne skupine. Od 2015. godine za međunarodno izdanje New York Timesa piše mjesečne kolumne o političkim i kulturnim pitanjima srednje i istočne Europe.

Krastev je od 2004. do 2006. godine bio izvršni direktor Međunarodne komisije za Balkan, a od 2005. do 2011. glavni urednik bugarskog izdanja časopisa Foreign policy i član Vijeća Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.
Što nakon Europe? prva je knjiga Ivana Krasteva objavljena u Hrvatskoj. Iz njegova bogatog stvaralačkog opusa izdvajamo i knjige Democracy Disrupted: The Politics of Global ProtestShifting Obsessions: Three Essays on the Politics of Anticorruption i In Mistrust We Trust: Can Democracy Survive When We Don’t Trust Our Leaders?.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.