Je li dr. Nogalo nova žrtva Bandićevih spletki?

Izvor: pixabay.com
0
Smijenjen je obožavani ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak jer je odbijao ulaziti u gradonačelnikove kombinacije

Nije baš često da liječnici ili ravnatelji javnih ustanova istupaju u medijima i otvoreno govore o građevnskim, sveučilišnim i privatnim lobijima. No, danas je to učinio dr. Boro Nogalo, dugogodišnji ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak. I to tek nakon što su mu zaštitari zabranili ulazak u ustanovu kojoj je bio na čelu 23 godine. 

Nije bez razloga. Dr. Nogalo podignuo je Dječju bolnicu Srebrnjak na europski nivo, a roditelji oboljele djece ga obožavaju. Tijekom posljednja dva desetljeća stvorio je tim koji odlično radi, usavršava se, liječi najmlađe pacijente, a Nogalo je, osim što je vrhunski stručnjak za pulmologiju, i vrhunski menadžer koji od sponzorskog novca uređuje bolnicu u nabavlja aparate. Svakih nekoliko godina otvorio bi ili proširio neki novi odjel. 

Dapače, ove godine bolnica je iz Europskih fondova povukla 60.000.000 eura, odnosno 85 posto novca potrebnog da izgrade centar za translacijsku medicinu i Europska komisija prepoznala je Dječju bolnicu Srebrnjak kao ustanovu na svjetskom nivou u koju se isplati ulagati. 

“Sve što radimo, radimo na nivou osobnih ambicija, osobne motivacije i osobne želje, intencije da napravimo nešto puno bolje, puno efikasnije i za struku, pacijente i za djecu. Tako smo organizirali jedan tim koji vodi doktorica Turkalj, koja je spiritus movens za mnoge stvari a naročito kad govorimo u stručnom i u profesionalnom ili istraživačkom smislu. Taj jedan istraživačko projektni tim. u ovom momentu radi na projektima koje smo već dobili.

Aplicirali smo i za neke druge projekte, a glavni cilj je targetiranje svih fondacija koje financiraju projekte obzirom na naš stručni i znanstveni nivo. Imamo ljude koji imaju doktorate i zvanja, i imamo našu mrežu oko pedeset institucija s kojima surađujemo u cijelom svijetu, a koji traže nas jer smo im prihvatljivi kao partneri.

Stoga u određenim trenutcima dobivamo neke natječaje koji su ujedno i nadogradnja našem stručnom i profesionalnom poslu kojeg radimo i kojem živimo i kojem želimo dati jednu novu dimenziju”, govorio je još nedavno Nogalo pun entuzijazma oko budućnosti Dječje bolnice na Srebrnjaku. 

“Dolaze nam najkompliciraniji slučajevi u smislu alergologije, imunologije, pulmologije, bronhološke obrade, otorine pa recimo da naglasim naš centar za poremećaj sna. Morali smo ponovno otvoriti jedan boks jer imamo veliki pritisak djece koja imaju problema s prestankom disanja u spavanju. Mi smo jedina takva bolnica koja ima takav centar. Spomenuo bih našu fetalnu dijagnostiku gdje nastojimo dijagnosticirati ne samo srčane greške nego sve moguće malformacije koje se dešavaju na fetalnom nivou”, govorio je dr. Nogalo u jednom razgovoru za portal Whishmama.

A onda je u srijedu preko noći smijenjen. Kako se dalo zaključiti prema Nogalovim izjavama, iza svega stoji opet Milan Bandić, a ovaj put njegova produžena ruka je članica njegove stranke i bivša ministrica zdravlja Ana Stavljenić Rukavina. 

Problem je jednostavan – Nogalo je očito nekome stao na put svojim projektom za koji je od EU fondova Dječja bolnica dobila 60 milijuna eura, ali ono što vrijedi puno više – barem kad je naš gradonačelnik u pitanju – je zemljište od 80.000 četvornih metara i to u elitnoj podsljemenskoj zoni. 

No, krenimo redom. Doc.dr. Nogalo inače je po ravnateljskom stažu najdugovječniji u državi, i na čelu Bolnice Srebrnjak bio je pune 23 godine. Bolnica je u tom periodu izrasla u medicinsku ustanovu na svjetskoj razini, a u srpnju ove godine dobili su iz Europskih fondova 60 milijuna eura za projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak. Zbog tog je projekta Europska komisija ocijenila bolnicu kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi, u tekućem periodu.

No, prema riječima doc.dr. Nogala, baš je na taj zavidni projekt oko bacio interesni lobi, baš kao i na vrijedno zemljište u vlasništvu bolnice. Ovoga trenutka doc.dr. Nogalo kaže da je riječ građevinskim, sveučilišnim i privatnim lobijima. Poznato je da je gradonačelnik Bandić godinama podržavao Bolnicu Srebrnjak i rad ravnatelja, ali sad su u pitanju ozbiljni novci i ozbiljno vrijedna nekretnina.

Naime – Bandić već odavno najavljuje Dječju bolnicu u Blatu, uz Savu, na mjestu prastare devastirane i nikad sagrađene Sveučilišne bolnice. Istovremeno već 10 godina gradi žičaru na Sljeme i projekt je konačno u realizaciji, a jednu od postaja je predvidio upravo u blizini Brestovca koji je u vlasništvu Dječje bolnice Srebrnjak i na koji je Bandć očito bacio oko.

Naime, poznato je da je Brestovac, nekad davno bio čuveni sanatorij za oboljele od tuberkoloze, a začudio je podatak da je Bandić ondje isplanirao “međustanicu” za novu zagrebačku žičaru iako ovdje trenutačno ne postoji  ništa zanimljivo ni korisno, kako pišu 24sata. Međustanica će, prigovarali su kritičari, nepotrebno usporiti put žičare prema vrhu Sljemena.

To može značiti samo jedno – da Bandić već ima planove i kombinacije kome bi uskoro mogao dodijeliti razrušeni objekt i pretvoriti ga u primjerice – adventsku kućicu s pet zvjezdica. 

I tu se vraćamo na znakovitu rečenicu koju je izgovorio dr. Nogalo o razlozima svoje nagle smjene na sjednici Upravnog vijeća i prije isteka mandata:

“Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu.”

A kao što je poznato, kod Bandića već 20 godina vrijedi samo jedno pravilo – biti u kombinaciji. 

 

Izvor: express.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.