Jesen u društvu s knjigom: Ovo su najtraženiji naslovi Kršćanske sadašnjosti

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista”, rekao je sveti Jeronim, čijim je spomendanom završio rujan. Čitanje Pisma, odnosno Svetog pisma, važno je svakom kršćaninu. No, što se još čita od naslova kršćanske tematike?

0

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista”, rekao je sveti Jeronim, čijim je spomendanom završio rujan. Čitanje Pisma, odnosno Svetog pisma, važno je svakom kršćaninu. No, što se još čita od naslova kršćanske tematike?

Prema rujanskoj statistici izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost, istaknulo se nekoliko novih, ali i nekoliko starijih naslova. Veliku pozornost čitateljske publike pridobila je nova knjiga pape Franje Molitva. Dah novoga života. Knjiga je to koja sabire najznačajnije riječi pape Franje o molitvi, kako bi pomogla kršćanima da žive osobni odnos s Gospodinom. Posebno mjesto u ovoj zbirci zauzimaju kateheze koje je Papa održao na temu Očenaša na audijencijama srijedom, a posebna je i po ekumenskom detalju, predgovoru koji potpisuje patrijarh Moskve Kiril.

Drugo mjesto najčitanijih naslova u rujnu zauzela je nova knjiga poznatoga francuskoj filozofa Fabricea Hadjadja, Što je to obitelj?, koja otvara elementarno pitanje koje je danas u vrijeme istospolnih „brakova“, rodne ideologije, tehničkih manipulacija embrijima sasvim smisleno postaviti.

Budni budite i molite treće je izdanje knjige Tomislava Ivančića koje ne prestaje intrigirati i nadahnjivati čitatelje. Namijenjena je svima koje zanima molitva kao iskustvo Božjega djelovanja u svijetu. Ona će dobro doći svima koji traže smisao, „koji žele probiti imanenciju i pronaći onoga koji se tajanstveno skriva i otkriva u svijetu“, kako je rekao sam prof. Ivančić.

 

Četvrto mjesto rujanske top ljestvice zauzima prva knjiga vlč. Odilona Singoa, Oluja će proći. Iako namijenjena svakom danu u korizmenom hodu, put do čitatelja i njihovih duša s pravom pronalazi tijekom cijele godine. Osim što kroz ova razmišljanja čitatelj upoznaje univerzalne istine i iskustva kršćanske vjere, u određenom smislu omogućeno mu je iskusiti i bogatstvo življenja te vjere u raznovrsnosti kulturalnih tradicija, a na poseban način, zahvaljujući naglašenom autorskom pristupu, svoje svakodnevno iskustvo znat će prepoznati u interpretacijskoj logici Kristova križa.

Ovim posve originalnim promišljanjima o općim temama iz života i kršćanske duhovnosti, u povezanosti sa svetopisamskim ozračjem hoda ususret slavlju Gospodinova uskrsnuća, domaća literatura nastala promišljanjem svetih vremena liturgijske godine, u velikoj je mjeri obogaćena.

U vremenu podjeljivanja sakramenta svete potvrde, peto mjesto ove ljestvice zauzela je knjiga Što ti želim za krizmu popularnog autora za mlade Stephana Sigga. Vedra, mladenačka, ohrabrujuća i bogato ilustrirana knjiga za krizmanike odličan je poklon za primanje sakramenta kršćanske zrelosti. To se odmah ističe na 2. stranici gdje na pomalo „otkačen“ način darovatelj može upisati svoje i ime krizmanika kome daruje ovu knjigu.

Knjiga je bogato i razigrano, dosjetljivo i ukusno ilustrirana, tvrdih je korica, vrlo prikladnog formata tako da će je krizmanici lako moći nositi sa sobom i rado je uzeti u ruke te bez teškoća i zahtjevne koncentracije čitati.

Spomenuta izdanja mogu se pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Splitu, Karlovcu i Mariji Bistrici, ili pak na web shopu www.ks.hr.

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.