Stjepan Antoljak: Hrvatska historiografija

Drugo, dopunjeno izdanje

0

Hrvatska historiografija, životno djelo nestora hrvatske historiografije Stjepana Antoljaka predstavlja najopsežniju i najcjelovitiju sintezu razvoja sveukupne hrvatske povijesne znanosti do 1918.

Hrvatska historiografija objavljena je prvi put 1992. u dvosveščanom izdanju Nakladnoga zavoda Matice hrvatske, a u njoj je Antoljak na znanstveno-popularan način obradio mnoštvo nepoznatih i manje poznatih povijesnih i biobibliografskih podatka, kao i već objavljenih, no za tu priliku opetovano provjerenih podataka o piscima i djelima nastalim na čitavu hrvatskom etničkom prostoru u južnoj Hrvatskoj, tj. u Dalmaciji i Boki kotorskoj, te sjevernoj Hrvatskoj, Istri i Bosni i Hercegovini, uključujući i sve pisce tzv. zadarskoga kruga.

Uloživši u tu knjigu gotovo 50 godina znanstvenoga rada, Antoljak je napisao kanonsko djelo hrvatske povijesne znanosti koje, zasigurno, još dugo vremena neće biti nadmašeno.

Za potrebe novoga Matičina, dopunjenog izdanja Hrvatske historiografije, djelo je u potpunosti ponovno redigirano te tiskano zajedno s raspravom Renesansa hr

Stjepan Antoljak

Stjepan Antoljak (1909-1997), jedan od najuglednijih hrvatskih povjesničara 20. stoljeća, ponajbolji poznavatelj domaćih i europskih arhiva…

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.