Pet teoloških djela za sve znatiželjne vjernike

0

„Kako možemo ispravno poimati ono što u vjeri treba vjerovati

ako ispravno ne poimamo sam čin vjere?“

Hugo od sv. Viktora

Danas smo, možda i više nego do sada, pozvani intenzivnije razmišljati o vjeri, svjesnije i snažnije prionuti uz evanđelje, osobito u času dubokih promjena kroz kakve čovječanstvo prolazi. Jer „bez vjere nemoguće je omiljeti (Bogu); jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže“ (Heb 11,6).

Što znači vjera u kršćanskome smislu? Što kažu druge religije? Kako treba izgledati praktično ostvarenje vjere? Jesu li anđeli i demoni mit ili stvarnost? Što je obilježilo kršćansku teologiju od njezinih početaka do danas? To su tek neka pitanja na koja dobre polazišne odgovore može dati dobra teološka literatura. Kršćanska sadašnjost u tom je kontekstu izdvojila pet teoloških knjiga iz svojih biblioteka Volumina theologica i Teološki radovi koje današnjem čitatelju – vjerniku, ali ne nužno i teologu, pomažu shvatiti vjeru.

“Anđeli i demoni. Povijesna drama između dobra i zla”, Benito Marconcini-Angelo Amati, Carlo Rocchetta-Mor

Teolozi si sve češće postavljaju pitanje: „Jesu li anđeli i demoni mit ili stvarnost?“ I, ako stvarnost tih bića istinski ulazi u red objavljenih istina, koje značenje ona poprima za čovjeka i njegove odnose s Bogom? Kako zamišljati Sotonu i njegov zlobni utjecaj u ekonomiji spasenjske povijesti? Da bi pružili cjeloviti pogled blizak danostima vjere, neki stručnjaci cijeli taj problem analiziraju na različitim razinama: u prvom dijelu sveska osvrćući se na anđele, u drugom na demone.

Nakon opširnoga uvoda Carla Rocchette, koji sabire i suprotstavlja razna pitanja i pokušaje rješenja što proizlaze iz najnovije teologije, poznati bibličar Benito Marconcini iznosi danosti o anđelima i demonima koji su, više-manje istaknuto, prisutni u biblijskoj literaturi.

Ova vrijedna knjiga, koja je nedostajala na hrvatskome teološkom podneblju, oduševit će sve one koje zanima ova intrigantna tema.

“Shvatiti vjeru. Teologija čina vjere”, Christoph Böttigheimer

Neka od temeljnih pitanja koji si kršćanin treba postavljati jesu: Što znači vjera u kršćanskome smislu? Što je konstituira, što su uvjeti za njezin nastanak i očuvanje? Kako se nadnaravna vjera odnosi prema čovjekovu razumu? Je li s činom vjere povezana posebna spoznaja vjere? Što uopće smijemo očekivati od vjere? Konačno: Kako treba izgledati praktično ostvarenje vjere?

Upravo na takva pitanja odgovore treba davati teologija čina vjere. Za kršćansku je religiju pojam vjere od središnjeg značenja – biti kršćanin znači isto što i biti vjernik.

No što znači pojam „vjera“ u kršćanskom smislu? Knjiga će odgovoriti na ta, ali i mnoga druga pitanja, zanimljiva širem krugu vjernika.

Pučka pobožnost. U kršćanskoj misli i nauku nakon Drugoga vatikanskog koncila, Josip Šimić

Pučka pobožnost, posebno ona marijanska, doživjela je procvat u dva prethodna koncilska desetljeća, koja su bila označena različitim slavljima i događanjima, naročito obnovom marijanskih i uvođenjem marioloških kongresa, a sve je kulminiralo proglašenjem dogme Marijina uznesenja 1950. i Marijanskom godinom 1954. U vrijeme održavanja Koncila i neposredno nakon njega nekima je ovaj procvat pučke pobožnosti općenito, a posebno one marijanske, izgledao previše trijumfalistički, neutemeljen i posve pretjeran.

Ova knjiga sustavno prikazuje koncilski pristup temi pučke pobožnosti, početno nesnalaženje teološke misli s njom u razdoblju neposredno nakon Koncila, određeni otklon pastorala od pučke pobožnosti, te ponovno otkriće pobožnosti kao teološkoga mjesta i jednoga od dragocjenih oblika življenja vjere.

Povijest teologije, Jean-Yves Lacoste

Ova knjiga, svjesna je toga i grupa od petorica njezinih autora (Jean-Yves Lacoste – Gilles Berceville– Patrick Descourtieux – Pierre Gibert – Marc Ozilou), kratka je povijest teologije. One druge povijesti teologije obuhvaćaju više od trideset debelih svezaka, budući da je povijest teologije silno razgranata i bogata. No petorica autora, i sami teolozi i filozofi, istraživači povijesti kršćanske misli i njezinih biblijskih i grčkih filozofskih korijena, ovim su djelom sintetizirala tu silnu građu te su nam podarili svezak kojim obuhvaćaju sve najvažnije što se u kršćanskoj teologiji dogodilo od njezinih početaka do danas.

Praktični vodič za svjetske religije, Hugh P. Kemp

U ovoj jedinstvenoj monografiji svjetskih religija u najkraćim su crtama prikazane najveće i najpoznatije religije kao i religije koje oblikuju svijet u kojemu živimo. Ona sveobuhvatno pokriva cijeli spektar vjera – velike, male, iskonske i nove, uključuje njihovu povijest i pozadinu, glavna vjerovanja i prakse, pokazuje kako su se religije razvijale, a sve je bogato ilustrirano fotografijama i zemljovidima u boji.

Navedene knjige trenutačno su na akciji 30 % u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a ostale snižene naslove iz područja teologije potražite ovdje. Akcija traje od 6. 9. do 27. 9. 2021.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.