Knjiga mjeseca: Naša majka Zemlja, Kršćansko čitanje ekoloških izazova

Ovoga travnja, u kojem posebno slavimo čitanje, obilježavamo Noć knjige, Svjetski dan knjige, ali i Dan planeta Zemlje, Kršćanska sadašnjost kao Knjigu mjeseca (na popustu od 30 %) u svojim knjižarama i web knjižari pripremila je knjigu pape Franje Naša majka Zemlja

0

Ovoga travnja, u kojem posebno slavimo čitanje, obilježavamo Noć knjige, Svjetski dan knjige, ali i Dan planeta Zemlje, Kršćanska sadašnjost kao Knjigu mjeseca (na popustu od 30 %) u svojim knjižarama i web knjižari pripremila je knjigu pape Franje Naša majka Zemlja.

Knjiga pape Franje Naša majka Zemlja bavi se temom ekološkoga izazova – sabire riječi, tekstove, govore i homilije Svetoga Oca na temu očuvanja stvorenoga svijeta i promicanja dostojanstvenoga života za svakog čovjeka.

Ovo djelo posebno je i po tome što pripada nizu nazvanom razmjena darova, kojim je Kršćanska sadašnjost postala dionikom projekta Vatikanske izdavačke kuće (Libreria Editrice Vaticana). Riječ je o svescima koji pred čitatelje donose dosad neobjavljene tekstove pape Franje, kojima su kao uvod poslužili prinosi predstavnika odijeljenih Crkava i crkvenih zajednica, s kojima se u duhu ekumenizma nalazimo na zajedničkome putu koji vodi prema uspostavljanju punoga zajedništva.

„Ovo je vrijeme da se ponovno naviknemo moliti uronjeni u prirodu, u kojoj se spontano rađa zahvalnost Bogu Stvoritelju. […] Ovo je vrijeme razmišljanja o našim načinima života […] Trenutak je da prijeđemo, brzo i odlučno, na oblike čiste energije te održive i kružne ekonomije”, kaže Papa.

U knjigu Naša majka Zemlja uvodi nas predgovor ekumenskoga patrijarha Bartolomeja, koji naglašava suglasje između pravoslavaca i katolika u zaštiti – u svjetlu vjere u Krista – dara stvorenoga svijeta i ljudskoga života, ponajprije u njegovim najkrhkijim i najnezaštićenijim pojavama.

Onečišćenje i klimatske promjene, Klima i opće dobro, Gubitak bioraznolikosti, Odgajati za savez između čovječanstva i okoliša, Stvoreni svijet je najljepši Božji dar, Čuvati ljudski život, čuvati planet tek su neka od poglavlja ove knjige koja na 128 stranica sabire dubinu Papinih ekoloških, duhovnih promišljanja o čuvanju zajedničkoga doma, što je ujedno ekumenski izazov.

Uz knjigu Molitva, koja je također dio niza razmjena darova, posebnost ovoga izdanja, osim značajne ekumenske vrijednosti, jest i ona ekološkog značaja. U nju su ugrađene i poniznost i jednostavnost koje Papa često svima stavlja na srce, što se vidi i u nazivu ovoga niza, razmjena darova, koji je pisan izričito malim slovima.

Knjiga Naša majka Zemlja može se do kraja travnja kupiti po 30 % nižoj cijeni (63 kn umjesto 90 kn) u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i web knjižari.

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.