Dragutin Pasarić: JUBILEJI BATRA I BUKVIKA  SELA KOJIH VIŠE NE

Ususret 2021. godini

0

Gdje osim u obitelji, ili pod maskom odlaskom na misu, osjetiti postbožićne dane, ili čestitarenje na Štefanje i Ivanje u mojoj Repušnici, najvećem selu Moslavine. A, da mi se htjelo osjetiti radosne imendanske trenutke u moslavačkom selu Štefanju trebala mi je propusnica, u drugoj je županiji. U Kutini u predvorju hotela nema više ni uobičajene umirovljeničke kave s prijateljima. Vraćam se knjizi, ali ne klasicima ni nagrađenim književnicima. Otvaram onu na čijoj naslovnici piše – Miroslav Sušilo: „Batar i Bukvik sela kojih više nema“. Objavljena je u vlastitoj nakladi 2019. godine i drugo je prošireno izdanje (253 str.). Mjesto objave je Kutina. Koliko građana uopće zna, a autor je srednju školu završio u Kutini i čitav radni vijek bio zaposlenik Petrokemije –  da je Miroslav sklon pisanju i to povijesne tematike. Knjiga je po Kutini mjestu objave  u zavičajnoj zbirci  Knjižnice i čitaonice. Autor naslovnice je Ivan Kovačevć (1960.-2019.) likovno poznat u kutinskom kraju. Miroslav Sušilo (1957.) uz stručne suradnike i dokumentarne  izvore otkriva davno zaboravljeni život  svog rodnog Bukvika i susjednog sela Batar kojih više nema. Izazovno je čitati o onomu čega nema, gotovo  pustolovno?  Zahvaljujući toj knjizi, imala ona  tek  jednog čitatelja, kao što je vjerojatno večeras, Batra i Bukvika ipak ima. 

A kuda nas to u prosinačku noć vodi vrijedna knjiga Miroslava Sušila. Gdje su uopće ta u njezinom naslovu  spominjana sela? Kutini su bliže od Zagreba, prijelazom  rijeke Save udaljena 50-tak kilometra u Lijevče polju, u župi Sv. Roka Bosanka Gradiška u Banjolučkoj biskupiji. Posljednji popis bio je prije 60 godina (1961.),  a žitelji uglavnom Hrvati katolici. Naglašenije je to bilo tridesetih godina prošloga stoljeća kada su u ta dva sela činili dvije trećine. O nestanku sela misao odmah vodi na strahote  posljednjega rata. Dakako i toga je bilo, u rujnu 1992. godine minirana je grobljanska kapelica sv. Terezije od Djeteta Isusa, posljednji spomen na sela. Njihov postupni nestanak započinje u bivšoj državi već poslije Drugoga svjetskog rata, a polovicom prošloga stoljeća snažnije obično se kaže „ bila je to politika“ organiziranim otkupom zemljišta i sve težom egzistencijom. Posljednje stanovnike sela gube  prije pet desetljeća. 

Osjetio je to i 11-godišnji Miroslav. Sjećanje je stavio i u svoju pjesmu „Žalosni vjetrovi“. Uz gavrana i ostavljena polja daje sliku odlaska u neznanu daljinu. Knjigom se vratio svom rodnom kraju ne dopustivši da djetinjstvo, ali i sela prekrije zaborav. Njezin sadržaj uključuje i odabrane tekstove drugih autora, te obiteljska sjećanja. Bila su potrebita dugogodišnja i ne baš laka istraživanja. Ne zanemaruju se primjerice  doseljavanja u osjetljivo vrijeme Austrougarske pripadnika udaljenijih naroda (Poljaci, Ukrajinci, Rusini, Nijemci, Austrijanci…) Ništa od sadržaja ne nedostaje: od zemljopisnih značajki bosanskogradiškog kraja, narodnih običaja i graditeljstva, vjerskog i obiteljskog života, sve do povijesnih činjenica, uključujući i uvijek osjetljive podatke o žrtvama Drugoga svjetskog rata. Zasigurno najzahtjevnijim i najobimnijim bilo je prirediti najnoviji popis iseljenih obitelji sve do prekooceanskih zemalja i njihova nova odredišta. Autor je kontaktom s iseljenima i organizacijskim pristupom u prkos vremenu dao poticaj za sve naglašeniji posjet selima kojih više nema. Najveći je dolazak početkom listopada uz ruševine kapelice Sv. Terezije od Djeteta Isusa. nebeske zaštitnice sela. Tada se služi i euharistija.

Ove godine saznao sam od autora knjige, bili su na njoj osim vjernika župe Sv. Roka iz Bosanske Gradiške i hodočasnici iz Hrvatske i to iz  Nove Gradiške, Zagreba, Dugog Sela, Poljane kod Lipika i Kutine, ali i iz Njemačke. Na euharistiji  bila je i Marija Buganik Pranjić, predsjednica Udruženja Poljaka s tog područja, članovi Predsjedništva HPD „Posavac“ i predstavnici općine Gradiška. Okupljeni  njih  četrdesetak  zaključili su kako bi bilo dobro da se do proljeća iduće godine podignu temelj nove kapelice. Bilo bi to uz dva jubileja 130. obljetnicu  doseljavanja prvih obitelji iz Like i 90. obljetnicu  posvete kapelice sv.  Terezije od Djeteta Isusa. 

No vratimo se inače fotografijama vrlo bogatoj knjizi, a što je u polustoljetnom odsustvu života sela pravi podvig. Ono što knjigu čini osobito bliskom su objavljena sjećanja. Čitam tako sjećanje  prof. Sanje Nikčević  na njezinoga mudroga didu  Ljuboju, (živio u Batru). Naučio ju je mudrosti i ljubavi, Od njega kao ostavštinu bilježi: „On mi je pokazao  da nije važan novac ili bogat stol da večera bude fina, nego radost koju nam donosi svaki trenutak jer ga cijenimo. Nisu važni pokloni, nego mašta koja stvara čudesne svjetove. A najvažnija od svega je ljubav koja prihvaća drugoga.“ 

Ima li iz sela kojih nema  bolje  poruke i ohrabrenja za najavljeni blagoslov temelja kapelici u idućoj godini popisa stanovništva. Pjesnici su čuđenje u svijetu, ali i zavičajna knjiga čini čuda.  Zahvaljujući Miroslavu  za  one koji su sela  napustili prije pola stoljeća ona su im  sve manje neznana daljina. A, s Miroslavom čekam otvorena vrata hotela „Kutina“ i umirovljeničku kavu. Siguran sam pričat će mi da knjizi zasigurno treba i treće izdanje.  

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.