Ispovijest jednog branitelja: Noćna diverzantska akcija

Ma koji Rambo, koji Terminator, koji Clint... Hrvatski branitelji! Dečki, svaka čast

0
Meni jedna od najljepših ratnih priča, ispričana od strane velikog Winettoa karlovačkog bojista Damira Višnić – Japanca, inače doktora elektrotehnike jednog od meni osobno najboljih prijatelja što sam imao Božji blagoslov ikada upoznati i dijeliti prijateljsku ljubav prema domovini
Jedna od mnogih koju je izveo TROJAC – Browing – Jaro Japanac!
Prijatelji suborci sjaćanje na noćnu akciju u svrhu uništavanja snajperskog i mitraljeskog gnjezda.
Bio je tmuran jesenji dan a neprijatelj nas je napadao u isprekidanim vremenskim terminima. Utvrdivši se na sigurnim položajima, kontrolirao je cestu za prilaz našim borbenim linijama. Na udaljenosti od nekih 200 metara četnički snajperist pucajući rasprskavjućim mecima i podpomognut mitraljescem sa PKT-om nanosio nam je gubitke pucajući po borcima koji su nam dovozili hranu i ostalo na borbeni položaj.
Nekoliko boraca je ranjeno i jedva izvučeno jer su četnici pucali po kolima hitne pomoći i bolničarima. Mi smo uzvraćali nasumice jer nismo mogli otkriti točnu lokaciju. Cijelo popodne je nas nekoliko sa različitih mjesta motrilo dalekozorom mjesta odakle se puca jer su četnici mjenjali mjesta i imali doro skrivene položaje. Otkrili smo ključna mjesta predvečer jer smo bili uporni u osmatranju položaja. Više nismo uzvraćali paljbu tako da četnici ne skuže da smo ih otkrili.
U cijelom tome paklu Browing šuti i s nikim ne razgovara, znao sam da nešto smišlja. Spustila se noć a Browing se povukao u osamu i puši razmšljajući. Noć je donekle mirna sa pokojim prepucavanjem. Prošla je ponoć i iz mraka dolazi Browing i pita tko su dva dragovoljca za noćnu akciju, znao sam da je smislio plan i pošto gleda u Mene i Jaru mi se odmah javljamo iako bi se javili i da nas nije pogledao.
Dečki noćas moramo uništiti mitraljesko gnjezdo i snajperistu, kaže kao da idemo odigrati partiji karata. Dok ga nije bilo već je pripremio potrebni materija za akciju. Četnici su slavili zbog današnjeg uspjeha pucajući po bolničarima. Mijo kaže a sada ćemo im je… Ja nosim dio materijala a Jaro drugi dio i krećemo u noć za Browingom. Adrenalin i uzbuđenje rastu. Više se ne osjeća strah, sve ja u nama drugačije, sada smo mi zvijeri koje idu u noćni lov.
Zapovjednik MIJO obavještava cijelu našu liniju da idemo na neprijateljski teritorij i da nitko ne puca dok se mi ne vratimo u dogovoreno vrijeme, da nas ne upuca tko od naših. Ispred nas je čistina od 150 m potpuno minirana s njihove i naše strane. Znamo za naše mine jer smo ih mi postavljali. Oblačno je nema mjesečine, sve nam ide na ruku a pijani četnici slave.
Dolazimo do njihovog minskog polja. Ja i Jaro nosimo 30 kg materijala. Browing ide prvi, kao i uvijek i kaže dečki gdje stanem ja tu i vi, nigdje drugdje ni za živu glavu. Zasuče rukave i šuljamo se korak po korak. Browing na hladnoći i nakostriješenim dlakama na ruci osjeti svaku nit paučine u mraku i tako otkriva nekoliko poteznih mina i deaktivira ih. Oslobađa nam put.
Dolazimo kod četnika koji još nisu zaspali a pred nama je još jedna prepreka. Grmlje i potok nabujao od kiša širine 3 m i dubine 1,5 m. Ulazimo u hladnu vodu i prenosimo materijal.
Dobro, sad smo već na nihovoj strani. Do sada je sve bez greške. Krećemo dalje na udaljenosti 8-10 m jedan od drugoga. Sranje čujem i otkrivam dolazeću četničku patrolu i odmah znakovima javljam Miji i Jari, što sad, brzo natrag u potok tu nas neće odkriti.
Samo nam glave vire iz hladne vode. Oružje i oprema do nas na obali pri ruci. Patrola odlazi i baulja nisu nas otkrili. U potoku smo pola sata i čekamo da se patrola vrati. Hladno je. Patrola se vraća i odlazi, put nam je slobodan. Sve je utihnulo i četnici zaspali, e sad su naši. Lako pronalazimo mitraljesko gnjezdo i snajperistu.
Ja čuvam lijevi, a Jaro desni bok Browingu. Mijo stručno obavlja posao i bez riječi se vraćamo istim putem natrag. Usput okrećemo njihove usmjeravajuće mine prema njma. Dolazimo na svoj položaj a suborci nas gledaju s oduševljenjem i čestitaju nam. Svi gledamo na sat i odjednom odjekuju strahovite eksplozije. Nema više četnika. Mokra roba se suši na nama cijeli dan uz laganu vatru. Borba se nastavlja ali nikada više nije na nas pucano sa te strane. Četnici viču preko megafona da će nas peć na ražnju ako nas uhvate. Znali su tko stoji iza toga. Evo mi smo kod kuće i prepričavamo događaje. Za dom spremni Hrvatski branitelj! Evo i slika simpatični trojac!
Veliko hvala Nenadu Pavlačiću, najjačem čovjeku na svijetu koji me je upoznao sa Japancem, Browingom i Jarom, a vjerojatno najbolji opis naših branitelja.
Zdenko Golubić je sazeo u komentaru
“Ma koji Rambo, koji Terminator, koji Clint… Hrvatski branitelji! Dečki, svaka čast….”
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.