Milivoj Solar: Književni leksikon Pisci. Djela. Pojmovi.

(Drugo, prošireno izdanje)

0

»Poznat kao neprijeporan književnoteorijski i kritički autoritet, Solar je uvijek umio ‘teške’ teme, ako ih upućuje širem čitateljstvu, apsolvirati – ‘lako’. Zato su i njegova tumačenja u Književnom leksikonu izložena jasno, sažeto, a opet informativno i stručno utemeljeno. Vodič po svekolikom književnom svijetu iz Solarova pera postaje tako ‘obveznom lektirom’ za svačiju kućnu knjižnicu« (Mirjana Jurišić, Večernji list).

»Integralni leksikon svjetske i hrvatske književnosti bit će od velike pomoći svakom ljubitelju književnosti. Vjerojatno će se dogoditi i to da će nove generacije Solara doživjeti kao književnog leksikografa. Ali time nam neće oduzeti najomiljenijeg teoretičara koji je dozlaboga dosadnoj teoriji dodao osmijeh i vic. A to mogu samo veliki znalci« (Željko Ivanjek, Jutarnji list).

Naravno da ne postoji neki idealan leksikon, tu možete ići u beskraj, ali ovo je arbitraran izbor, nastao na temelju iskustva predavanja književnosti na različitim razinama.
Milivoj Solar, Jutarnji list

Nakon prvoga, rasprodanog izdanja Književnoga leksikona, Matica hrvatska objavljuje njegovo drugo, znatno prošireno izdanje na radost brojnih učenika, studenata, književnih znalaca i svih ljubitelja književnosti željnih da na jednome mjestu pronađu s jedne strane temeljno, a s druge strane, koliko je moguće, i cjelovito znanje o književnosti.

Solarov izbor pisaca, djela i književnih pojmova utemeljen je na autorovu višedesetljetnome teorijskom radu, praćenju tekuće literature, dobru poznavanju nastavnih programa i šire prihvaćenih sudova hrvatske znanosti o književnosti te na praktičnom, predavačkom iskustvu na području književne znanosti, a izveden je pomoću dobro poznata solarovskog principa da se i najsloženiji teorijski pojmovi dadu predočiti i objasniti jednostavnim, običnim jezikom.

Naravno, ta Solarova uputa u temelje struke i znanosti ne bi bila potpuna da pobliže ne povezuje književnost s duhom vremena, čime se autorov Leksikon legitimira i kao reprezentativan dokument naše književne epohe.

Biblioteka Rječnici / Leksikoni, glavna urednica Romana Horvat, urednica izdanja Jelena Hekman, izvršni urednici Vesna Zednik i Luka Vukušić. – Dvostupčani tekst, kazala, bibliografija

 

Milivoj Solar

Akademik Milivoj Solar, književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Znanstveni mu je rad i interes usmjeren na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.