POGONSKA SNAGA 84-GODIŠNJEG PAPE FRANJE

Papa Franjo 17. prosinca slavi svoj 84. rođendan. O njegovoj snazi, djelovanju, poznatom i manje poznatom pisao je u prosinačkom broju Kane Aldo Sinković, čiji ulomak članka u povodu Papinoga rođendan donosimo u nastavku:

0

 

Papa Franjo 17. prosinca slavi svoj 84. rođendan. O njegovoj snazi, djelovanju, poznatom i manje poznatom pisao je u prosinačkom broju Kane Aldo Sinković, čiji ulomak članka u povodu Papinoga rođendan donosimo u nastavku:

Potkraj i početkom godina mediji iznose opširna izvješća o djelatnosti 84-godišnjeg pape Franje. Rođen je, naime, u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu pred Božić, 17. prosinca 1936., a 13. ožujka 2013. 114 kardinala izabralo ga je za 266. Petrova nasljednika. Iako se na prvi pogled ne čini, tijekom njegova gotovo sedmogodišnjeg pontifikata došlo je do velikih promjena i izmjena ne samo u upravi Svete Stolice i Države grada Vatikana, koje mediji pomno prate, nego i u načinu pastoralnog pristupa ljudima.

Kardinali su ga za to i izabrali. Nije ga zaustavila ni pandemija. Iako i sam krhka zdravlja, pojačao je svoju pastoralnu i administrativnu djelatnost. Nastojao je na sve načine ostati povezan s narodom, iako je zbog pandemije morao odustati od međunarodnih i lokalnih putovanja i obilazaka vjernika tijekom općih audijencija.

Mediji su redovito prenosili njegove jutarnje svete mise iz Doma sv. Marte i nadahnute propovijedi, obrede velikoga tjedna i poruke oboljelima, njihovim obiteljima, rodbini, zajednicama i onima koji su se na jedan ili drugi način brinuli o virusom zaraženim ljudima. Nalazio je uvijek prikladne riječi utjehe. Izgledalo je da i on s njima trpi.

Javnost upozorava na posljedice pandemije, čemu je posvetio ne samo niz audijencija nego i encikliku „Fratelli tutti”, o – kako stoji u podnaslovu – „bratstvu i društvenom prijateljstvu”. Papa smatra da je potrebno ljude liječiti ne samo od virusa uzročnika bolesti COVID-19 nego i od društveno-gospodarskih virusa, a za to je potrebno prije svega izgraditi „solidarno i participativno” društvo.

Njegovi su mu prethodnici ostavili u nasljedstvo niz teških problema, među kojima se najteži odnose na pedofiliju i na obnovu Rimske kurije te sređivanje financija. Njegova pogonska snaga tijekom proteklih sedam godina nije ipak popustila, već korača odvažno naprijed, ne obazirući se na kritike i postavljene mu zamke, uzrokovane uglavnom promjenama i neslaganjima u Rimskoj kuriji, koja sve više zadobiva međunarodno obilježje. Nedavno je obnovljeno Vijeće kardinala za pomoć Papi u upravljanju sveopćom Crkvom pripremilo dokument o obnovi Rimske kurije na temelju kojeg će biti izrađen novi statut, koji će zamijeniti onaj Pavla VI. „Regimini Ecclesiae universae“ (…).

Manje poznate stvari o papi Franji

Poznato je da je Papa, najugledniji i najvažniji građanin Grada Vatikana, rođen 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu u Argentini te da je u konklavama 2013. izabran za 266. Petrova nasljednika.

Manje je, međutim, poznato da je:

  1. njegovo rodno ime Jorge Mario Bergoglio i da potječe iz Italije, odakle su se njegovi roditelji iselili u Argentinu
  2. poznaje razne jezike: španjolski, talijanski i njemački, a služi se i engleskim, francuskim i portugalskim
  3. odstranjen mu je dio pluća jer je još kao dijete bio zaražen tuberkulozom; Iako je odavna prešao mirovinsku dob, radi mnogo; ima mladenačko srce.
  4. potvrdio je da zna plesati, posebno tango. U Argentini je tango u modi i danas među mladima.
  5. u mladosti se bio i zaljubio. „Riječ je o prijateljici s kojom sam redovito išao na ples, dok nisam otkrio svoj redovnički poziv“, povjerio je autorima svoje biografije. Prema tome, nije posrijedi neki skandal.
  6. kao i brojni drugi studenti koji ne raspolažu financijskim sredstvima morao je raditi da bi se mogao uzdržavati u vrijeme studija. Bio je čuvar u jednoj diskoteci.
  7. bio je strastveni nogometaš i navijač NK „San Lorenzo“
  8. papa Franjo obnaša mnoge dužnosti i nosi odgovornosti te je i njemu potreban odmor, koji redovito provodi u srpnju u Vatikanu. Najsimpatičniji mu je film „Babettina gozba“. Riječ je danskoj drami iz 1987.
  9. papa Franjo prvi je papa s američkog kontinenta. Posljednji papa izvan europskog kontinenta bio je Grgur III. (731. – 741.) podrijetlom iz Sirije.

Članak u cijelosti pročitajte u prosinačkom broju Kane.

Aldo Sinković

 

Kršćanska sadašnjost o papi Franji

Osim službenih dokumenata, Kršćanska je sadašnjost objavila niz djela pape Franje i o papi Franji, od kojih izdvajamo neke:

Molitva i Naša majka Zemlja – riječ je o hrvatskim izdanjima prvih dvaju naslova iz niza „razmjena darova“ (scambio dei doni) kojima Kršćanska sadašnjost postaje sudionikom velikoga međunarodnog projekta Vatikanske izdavačke kuće. Niz „razmjena darova“ ima ekumenski značaj i želi označiti veze koje ujedinjuju kršćane raznih vjeroispovijesti u brojnim područjima vjerskoga i društvenoga života. To jedinstvo ukorijenjeno je u krštenju i zajedničkom ispovijedanju vjere u Boga koji je Trojstvo i ljubav.

Ovi svesci sabiru Papine govore i donose njegove još neobjavljene tekstove, kojima su kao uvod poslužili prinosi predstavnika braće i sestara odijeljenih Crkava i crkvenih zajednica, s kojima smo na zajedničkom putu prema uspostavljanju punog zajedništva.

Bez njega ne možemo ništa. Biti danas misionari u svijetu – ova knjiga razgovor je pape Franje s novinarom Giannijem Valenteom, vođen u prigodi završetka Izvanrednog misijskog mjeseca u listopadu 2019. U ovom intervjuu vidljivo je kako Papi leži na srcu misijska dimenzija Crkve, te opet imamo prilike vidjeti papu Franju kako govori ono što misli i osjeća bez opterećenja, izravno i jednostavno. Osim Papinih razmišljanja o misijama i misijskoj dimenziji Crkve, knjiga otkriva i je li Papa propali misionar, kako Crkva točno raste privlačenjem, zašto je Papa tako snažno protiv prozelitizma, kako živjeti misijski duh u svakodnevici itd.

Papa Franjo odgovara. Intervjui i tiskovne konferencijeova knjiga na jedinstveni način potvrđuje zašto je papa Franjo tako omiljen u svijetu, a isto tako zašto ga katolički tradicionalisti i integralisti ne vole. Umnogome će pomoći svima koji su se o Papi informirali na senzacionalističkim medijima koji su ili djelomično ili iskrivljeno ili u posve drugom kontekstu i s drugim namjerama prenosili njegove izjave – da promijene mišljenje. Ovdje su te izjave donesene u cijelosti i u njihovom stvarnom kontekstu. Štoviše, donesene su i s neizostavnim govornim stilom u kojem ima ponavljanja, nedovršenih rečenica… Čitatelja će zadiviti bezbroj slika, podataka, jednostavnih refleksija, a teologe svakako nov način govora o važnim teološkim temama i pitanjima.

Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi. Teološki korijeni i pastoralne perspektive – knjiga kardinala Waltera Kaspera analitički i postupno objašnjava korijene i perspektive teologije pape Franje, nudi uvide u papinu ekleziologiju, nudi perspektive moguće crkvene obnove kao i ekumensko, odnosno međureligijsko viđenje onoga što i kako djeluje papa Franjo da bi na koncu ponovno oštricu vratio temeljnim odrednicama Franjinih zauzimanja: Crkva treba biti siromašna za siromašne.

Ima đavla. Kako djeluje, kako ga nadvladati – Ova knjiga sadržava sve tekstove u kojima je papa Franjo govorio o đavlu i njegovom djelovanju u svijetu, od 1999. (kada je bio biskup Buenos Airesa) do danas. Ovo je iznenađujuća antologija, u kojoj sadašnji Papa razmišlja o đavlovom postojanju, ali ponajprije upozorava na njegovo djelovanje u različitim područjima svagdašnjega društvenog i političkog života, prepoznajući ga iza zala koja u svijetu pogađaju siromašne i manje siromašne.

Božja muka – nada za tebe. Misli, riječi i molitve o vazmenome otajstvu – ova knjiga pape Franje sadrži njegove najljepše i najpotresnije misli, nagovore i molitve izrečene u raznim prigodama, a sve ih povezuje vazmeno otajstvo.

Zemlja, dom, posao. Govori na susretima pučkih pokreta – riječ je o tri govora pape Franje upućenih pučkim pokretima u kojima se dotiče gorućih tema suvremenog svijeta kao što su: privremeni radnici, obitelji beskućnika, seljaci bez zemlje, borba protiv privatizacije vode, obrana prehrambene neovisnosti, uvođenja univerzalne plaće i jamstvo nepovredivosti obiteljskog doma, odnosno protiv deložacija.

Među knjigama Pape i o Papi u KS-u se mogu pronaći i djela Crkva milosrđa, Kateheze i nagovori o milosrđu, Mama kao Marija, Franjo, papa s kraja svijeta, Papa Franjo. Život i izazovi, Poruke mladima. Mali rječnik za mlade, Dođite, poklonimo se. S papom Franjom prema Božiću, Rodio se za nas! Božić s papom Franjom i druge.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.