JESTE LI ZNALI? Ovo je najveća masovna grobnica u Europi!

TEZNO – Komisija Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta u Mariboru prezentirala je dosadašnje rezultate istraživanja masovne grobnice u Teznom u kojoj su pripadnici Jugoslavenske armije likvidirali najmanje 40.000 ratnih zarobljenika i civila, uglavnom Hrvata. U Sloveniji je, prema istraživanju Komisije, 540 masovnih grobnica, a Tezno je najvjerojatnije najveća masovna grobnica Hrvata. Predsjednik Komisije Jože Dežman rekao je da su istražitelji masovne grobnice u Teznom koristili metode Haaškoga suda (antropološke, arheološke) te naglasio da s Hrvatskom još nije potpisan sporazum o istraživanju grobišta iz 2. svjetskog rata

0

TEZNO – Komisija Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta u Mariboru prezentirala je dosadašnje rezultate istraživanja masovne grobnice u Teznom u kojoj su pripadnici Jugoslavenske armije likvidirali najmanje 40.000 ratnih zarobljenika i civila, uglavnom Hrvata.

U Sloveniji je, prema istraživanju Komisije, 540 masovnih grobnica, a Tezno je najvjerojatnije najveća masovna grobnica Hrvata. Predsjednik Komisije Jože Dežman rekao je da su istražitelji masovne grobnice u Teznom koristili metode Haaškoga suda (antropološke, arheološke) te naglasio da s Hrvatskom još nije potpisan sporazum o istraživanju grobišta iz 2. svjetskog rata.

slika - snimak mjesta iskopa iz zraka (ekshumacija 1999.)

Slika – snimak mjesta iskopa iz zraka (ekshumacija 1999.) Josip Mrzljak, biskup varaždinski, podsjetio je na ‘amneziju’ počinitelja i apologeta masovnih zločina. Slovenci su predlagali sporazum kakav imaju s Italijom i Njemačkom, ali Vlada RH godinama ne daje nikakav odgovor. Nakon što su Britanci izručili više od 500.000 vojnika i civila Titovoj Jugoslaviji, uslijedili su zločini tijekom svibnja 1945.Na stratište u Teznom, u nekadašnji protutenkovski rov dug 3.500 metara, partizani su zarobljenike, čije su ruke vezane žicom, dovozili kamionima iz sabirnih logora oko Maribora. Ispitano je samo 920 m jarka i ustanovljeno je da je pun. Eksumirane su samo žrtve sa trase Mariborske obvoznice na dužini 70. i izvađeno je 1.179 kostura žrtava. Puni su krateri avio bombi, “gramoznica” šljunćara.

Slika - žrtve su bile vezane žicom (ekshumacija 1999.)
Slika – žrtve su bile vezane žicom (ekshumacija Tezno 1999.)

Ljudske kosti su na dubini rova od 100 do 170 cm. U bivšem rovu je najmanje 40.000 kostura te da se precizan broj ne može utvrditi. Nakon likvidacija, pripadnici Jugoslavenske vojske “isprepletene žrtve” posipali su vapnom, a kad je nestalo vapna – katranom. Sve žrtve likvidirane su vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Tezno trasa rov
Tezno trasa rov

Naredbodavac zločina bio je najuži jugoslavenski državni i vojni vrh, organizator pokolja u Teznom bila je OZNA Treće jugoslavenske armije, a egzekutori pripadnici 15. majevačke brigade. U 150 masovnih grobišta, od ukupno 540, nalaze se posmrtni ostaci Hrvata. Na području Slovenije procjenjuje se da je likvidirano  preko 300.000 Hrvata, 45.000 Muslimana, 25.000 Slovenaca i deseci tisuća ostalih, mada brojke stalno rastu iz godine u godinu kako se stalno pronalaze nova grobišta.

1999 06 Mag Bohova tankovski jarek
Iskapanje rova u Teznom
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spomen obilježje
Povojna grobišèa, Dobrava - Maribor
Spomen obilježje postavljeno 2004. u Teznu

 

Izvor: komunistickizlocini.net

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.