Kad Bog daruje, daruje sebe!

0
Pietro Perugino, Krist predaje ključeve sv. Petru, 1480.-1482., freska, oko 335 × 550 cm.
Pietro Perugino, Krist predaje ključeve sv. Petru, 1480.-1482., freska, oko 335 × 550 cm.

Duhovi odnosno nedjelja Pedesetnice slavi se kao rođendan Crkve. Nad apostole je sišao Duh Sveti i to se slavi kao početak Kristove Crkve. Obećanja koja je Isus prije svoje smrti, nakon svoje smrti i prije uzašašća, obećao, u potpunosti su se ostvarila.

Duhovi, Pedesetnica

Evanđelje: Iv 20, 19-23

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Riječ Gospodnja.

U životu trebamo Nekoga u nama samima tko će nas neprestano podsjećati da nismo sami, Nekoga tko nas poziva da podignemo pogled prema Gore. Pedeset dana nakon Uskrsa zbio se značajan događaj u povijesti Crkve. Došao je Duh Sveti u moći i snazi i preobrazio apostole. Njihovi životi nisu više bili isti. Trebamo Nekoga tko će nam iznutra ulijevati snagu. Nekoga tko nam govori da se ne bojimo već da idemo naprijed. Duh Sveti može promijeniti i naše živote.

Poznat nam je život svetog Augustina prije obraćenja. Živio je razvratno, ili, kako bismo rekli današnjim žargonom „slobodno“. Nedugo nakon njegovog obraćenja, Augustin je šetao ulicom u Milanu i susreo prostitutku koju je otprije poznavao. Ona ga je zvala, ali on se nije odazivao te je nastavio uspravno hodati niz ulicu. „Augustine“, zazva ga još jednom, „to sam ja!“. Potpuno smiren i s odlučnošću Krista u svom srcu odgovori: „Da, ali to više nisam ja.“ Duh Sveti promijenio je Augustina. „Stari“ Augustin više ne postoji. Zaboravite ga! Sada je novi Augustin na kojega je Duh Sveti djelovao i svojom ga milošću očistio. Duh Sveti može od nas stvoriti novo stvorenje. Imamo samo jedan život. Možemo ga učiniti lijepim ili upropastiti ga.

Slaveći ovaj blagdan Duha životvorca obnovimo vjeru da pravo živimo ako se otvorimo poticajima Duha Kristova te da Duh Sveti čini Crkvu sakramentom spasenja u svijetu.

SRETAN ROĐENDAN CRKVO! SRETAN NAM ROĐENDAN!

Darovi Duha Svetoga:
Mudrost
Razum
Savjet
Jakost
Znanje
Pobožnost
Strah Božji

Plodovi Duha Svetoga:
Ljubav
Dobrota
Radost
Milosrđe
Mir
Vjernost
Strpljivost
Blagost i Uzdržljivost

Duha Svetoga nema gdje je:

Oholost, neposlušnost, zavist, srdžba,  svađa, neprijateljstvo, spletkarenje, razdor, bludnost, nečistoća srca, idolopoklonstvo, čaranje, gatanje, proricanje budućnosti, ljubomora, strančarenje, pijančevanje i razuzdanost u gozbi i igri.

Foto: By Pietro Perugino – The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=156187

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.