Svi možemo postati bogataši – Duhom Svetim

Razmišljanje uz Nedjelju Pedesetnice – Duhova

Foto: pixabay.com
0

Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji prebiva u nama, aleluja – stoji zapisano u ulaznoj pjesmi Misala.

Dragi čitatelji! Slaveći svetkovinu Duhova imamo pred očima vjere sliku dvanaestorice apostola koji u iščekivanju Duha Branitelja i okupljeni na istome mjestu, slušaju iznenadni šum s neba, jak vjetar koji prolazi kroz kuću u kojoj borave i doživljavaju iščekivanu radost Duha Svetoga u obliku ognjenih razdijeljenih jezika, po jedan na svakoga apostola.

Stoji zapisano u Djelima Apostolskim da je svatko na svome jeziku čuo poruku spasenja po Isusu Kristu i veličanstvenim djelima Božjim! A mi se možemo pitati dragi prijatelji što znači jak vjetar? Samo svježinu? Svetost? Ili, sjetimo se Starog Zavjeta kada se Bog javljao svome narodu u tihom povjetarcu kao preteča njegova Glasa čovječanstvu, dok danas Isus šalje isto tako praćenog vjetrom Duha Svetoga za snagu u izvršavanje poslanja koje je povjereno apostolima.

Primajući Duha Svetoga postaju odvažni, hrabri, bez bojazni i za vlastiti život, jer su ih Židovi htjeli uhvatiti i osuditi, te naviještaju Isusa Krista slobodno, puni Duha Božjega da su ih svi slušatelji, a bilo ih je iz raznih naroda, razumjeli na svom materijalnom jeziku! Čudo apostola, pomislili bi dragi prijatelji, ali ne, oni su samo izvršavali povjerenu zadaću svoga učitelja Isusa Krista i On je činio čuda tada i danas preko svojih pastira, biskupa koji su nasljednici svetih apostola i svjedoci Isusa Krista današnjem vremenu.

Dragi čitatelji! Promatrajući današnju svetkovinu Duhova koja ima i naziv Pedesetnica, pedeset dana od slavnog Isusova Uskrsnuća i završetka liturgijskog Uskrsnog vremena pogledajmo svoj život i svoj duhovni rast u tome vremenu. Jesmo li spremni i mi sada poput apostola svjedočiti Isusa Krista, naviještati Kraljevstvo Božje svojim životom i svakodnevnim djelima?

Ili smo samo pasivni promatrači svakodnevnih događanja oko nas dok mlitavost, hladno držanje nas samih ne doprinosi zajednici kojoj pripadamo? Najmanje uložen trud ne nosi plodove, niti zadovoljstva, niti radosti. Potrebno je mnogo žrtve, predanja, biti u milosti Božjoj, da mijenjamo sebe i zajednicu kojoj pripadamo na bolje svaki dan malim koracima.

Kao ljudi se ostvarujemo radeći, žrtvujući se u svome vremenu, predanju, napredujući iz dana u dan u aktivnostima koje su za dobro i na izgradnju nas samih i naših najbližih. Primajući Duha Božjega na svetoj potvrdi davno ili kao mlad čovjek u bližoj prošlosti, spremni smo živjeti po Duhu Božjemu kako nas naučava Sveto Pismo.

Plodovi Duha Božjega nam pomažu u tome nastojanju a to su: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost… Koliko prepoznajemo sebe i svoje življenje po Plodovima Duha?

Dragi čitatelji! Molimo Gospodina da nam napuni srce plodovima Duha, da nas učvrsti u služenju Bogu i braći ljudima, da nas ohrabri poput apostola za poslanje koje nam svakodnevno povjerava bilo u obitelji, na poslu, ili osobnom posvećenju.

Vlč. Stjepan

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.