Kad priroda slika

Izložba je otvorena do 6. travnja

0

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Davorke Trbojević Kad priroda slika II” u Fotogaleriji Dubrava na adresi Dubrava 51a u Zagrebu. Otvorenje izložbe je u ponedjeljak 20. ožujka 2017. u 19 sati, a izložba će se moći razgledati do 6. travnja ove godine radnim danom od 10 do 20 sati.

Ćuteći tebe

Ponekad,
moja duša zatreperi,
poput odraza u vodi,
dodirnuta željom,
ćuteći tebe… samo.
                        (Davorka Trbojević)

Recenzija izložbe:

 DAVORKA TRBOJEVIĆ: „KAD PRIRODA SLIKA II“

Postoje li slikari koji nisu povukli potez kistom, izmiješali nijansu boje po kojima će ih pamtiti ili vidjeli stvari na nov način i otvorili drugima pogled? Postajemo li slikarom obrazovanjem ili je to samo vanjski znak naše slikarske duše? (S)poznaje li slikar sebe u okrilju velikog majstora, prirode same ili u usamljenosti kreativnog procesa vođen istim motivom prirode same?

U ovim se premisama kreće fotografski opus Davorke Trbojević, slikarice koja je  prepoznala umjetnički govor same prirode u šetnjama uz jezero. I doista, fotografija odražava impresionističko, ekspresionističko, apstraktno ili tašističko platno same prirode. Iz njenih fotografija razlijevaju se boje u neravnim šarama i mrljama, linije spajaju i granaju svoje smjerove, crtaju zagonetne znakove, a kontrasti boja se traže u titrajima prepoznate slikarske pojavnosti.

Davorka zapaža slikarska platna prirode kroz sva godišnja doba potopljena u odrazu vode. Svaka sjajna površina daje idealnu refleksiju kad nas unutarnji opažaj ka tome vodi. Odrazi naše duše u odrazima svijeta – dva odraza u jednoj ideji, jednoj slici u jednom trenu, trenu za vječnost.

Zagledati se s onu stranu pojavnog, u korijenu je ljudske potrage za onostranim, mističnim, neznanim i sveobuhvatnim. Skrenuti pogled od vanjskog i prepoznatljivog i zagledati se u prizor refleksne površine znači tražiti stvarnost „s druge strane ogledala“. Davorka korača motivima od opisnog i prepoznatljivog do apstraktnog. I ne znamo što je u tom odrazu veliko, a što malo, što je čemu prethodilo i tko vlada tom „zemljom“ kojoj je likovni govor prirode samo paravan za skrivanje objave.

Jutro, dan ili večer, sunčano, kišno ili snježno, samo su poznati opisi vremena u novom kontekstu slike/fotografije koja postaje akvarel, ulje na platnu, batik, lavirani tuš na papiru…a govore o namreškanoj površini naše stvarnosti u svakodnevici.

Kako Davorka korača svakodnevicom umjetničkog osjećaja, sjećanja, doživljaja i misli?

„Sve je počelo kada je krošnja ulovila oblak u vodi“, govori autorica sama zaokrećući svoj fotografski motiv s prozora na površinu vode. Da, ogled ili pogled. Činimo isto. Gledamo kroz prozor, ogledamo se u vodi. Ne kao Narcis koji je povjerovao u iluziju već kao promatrač i svjedok onog neizgovorenog, onog što nas vraća tamo gdje je sve i počelo, našem izvoru.

U izokrenutom prizoru događa se nešto istinitije, iskrenije i otvorenije, susreću se suprotnosti: mir i nemir, svjetlo i sjena, crveno i zeleno, gore i dolje, jasno i nejasno, skupljeno i raspršeno. I suprotnosti šapću o istinitosti svoje dualnosti kojima smo sami sudionici u svakodnevnoj igri prizora i njegova odraza. A njihovim jedinstvom, domoći ćemo se nečega što autorica sama naslućuje kroz citirane stihove: „Ćuteći tebe…“ vodi nas u tišinu prisutnosti kojoj se ne bismo nadali u odsutnoj šetnji jezerom, slika nas titravim oblicima hipnotički osvaja i zaranja u zvonkost tišine. I – iz toga ne želimo izroniti.
    Nevenka Miklenić

O AUTORICI:

Davorka Trbojević, dipl. politolog, rođena je 24. veljače 1959. godine i živi u Zagrebu. Amaterskom fotografijom bavi se još od prvih studentskih dana i otada objektivom hvata motive koji su je u nekom trenutku „dotakli“ pokušavajući na svoj način fotografski interpretirati životne scene zaustavljene u vremenu.

Od 2008. godine prisutna je na internetskim portalima specijaliziranima za fotografiju, gdje pod pseudonimom proba2004 i slikom tratinčice objavljuje fotografije različitih motiva. Stalno tražeći nove sadržaje kroz fotografiju interpretira svijet onako kako ga vidi i doživljava pa su njene fotografije i svojevrsno razotkrivanje emocija i intime.

Tijekom proteklih godina izlagala je na dvadesetak grupnih izložaba u Zagrebu, Rijeci, Rovinju, Zelini, Bužimu, Vrbovskom, Karlovcu, Samoboru, Daruvaru itd., te bila nagrađivana. Ovo je njena druga samostalna izložba „Kad priroda slika II“ kojom se predstavlja u svom impresionističkom pristupu fotografiji.

Svebor Vidmar
Više pogledajte na: www.ns-dubrava.hr

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.