U Vatikanu održan prvi sastanak hrvatskog i srpskog povjerenstva o ulozi bl. Alojzija Stepinca

0
No, Stepinac je dobro znao - samo onaj tko gradi na čvrstoj stijeni, s Bogom toga ništa ne može slomiti i ne mora se ničega osim Boga bojati. Zato je za svoje biskupsko geslo, tada kao najmlađi biskup na svijetu, uzeo riječi - U TEBE SE GOSPODINE UZDAM! A Bog ne ostavlja one koji se u Njega pouzdaju. Nikad!
No, Stepinac je dobro znao – samo onaj tko gradi na čvrstoj stijeni, s Bogom toga ništa ne može slomiti i ne mora se ničega osim Boga bojati. Zato je za svoje biskupsko geslo, tada kao najmlađi biskup na svijetu, uzeo riječi – U TEBE SE GOSPODINE UZDAM! A Bog ne ostavlja one koji se u Njega pouzdaju. Nikad!

U utorak i srijedu, 12. i 13. srpnja održan je u Vatikanu prvi sastanak Mješovitog povjerenstva hrvatskih i srpskih stručnjaka koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Povjerenstvo je osnovano na inicijativu Svetog Oca, nakon nekoliko sastanaka i konzultacija predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije, kako bi se odgovorilo na potrebu za razjašnjenjem nekih povijesnih pitanja.

Povjerenstvo je zaduženo poduzeti znanstveni rad, prema metodologiji povijesnih znanosti, utemeljenoj na raspoloživoj dokumentaciji i njezinoj kontekstualizaciji. Ono se neće uplitati u postupak kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je u uskoj nadležnosti Svete Stolice.

Predviđen je niz sastanaka koji bi trebali biti zaključeni u roku od 12 mjeseci.

Povjerenstvo djeluje u sljedećem sastavu:

Predsjedništvo “pokroviteljstva” Svete Stolice: o. Bernard Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti.

Članovi Katoličke Crkve u Hrvatskoj: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; mons. Antun Škorčević, biskup požeški; dr. Jure Krišto s Hrvatskog instituta za povijest; dr. Mario Jareb iz Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Članovi Srpske pravoslavne Crkve: metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u.

Sljedeći sastanak održat će se u Zagrebu 17. i 18. listopada 2016. (IKA/Tiskovni ured Svete Stolice)

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.