Kana u ožujku: Mirotvorci su više od miroljubivih!

Kršćanska obiteljska revija Kana u ožujku posvećena je temama koje su u posljednje vrijeme okupirale širu javnost. “Nesigurnost mira i sablazan ratovanja opet je pred našim očima i stvara tjeskobu u našim srcima. Katkad nam se čini, kao i Propovjedniku, da se isti obrazac u svijetu neprestano ponavlja i nema ništa novo pod suncem

0

 

Kršćanska obiteljska revija Kana u ožujku posvećena je temama koje su u posljednje vrijeme okupirale širu javnost. “Nesigurnost mira i sablazan ratovanja opet je pred našim očima i stvara tjeskobu u našim srcima. Katkad nam se čini, kao i Propovjedniku, da se isti obrazac u svijetu neprestano ponavlja i nema ništa novo pod suncem.

Možda taj lanac okova može prekinuti samo istinsko mirotvorstvo, a pri tome bi se moglo iznova preispitivati što ono uistinu znači”, najavila je tematsku okosnicu broja već u Uvodniku urednica Maja Petranović. Kolumna Stjepana Balobana nosi naslov Solidarnost s ukrajinskim narodom i Ukrajinom, dok se temom Ukrajine bavio i Đurica Pardon u članku Dična, crna zemljo, Ukrajino! Tomislav Matić temu Ukrajine sagledao je iz nešto drukčije perspektive u tekstu pod naslovom Riječju protiv raketa: papa Ivan XXIII. i nuklearni rat, a rubrika Ivana Šarčevića Isusovi sretni ljudi ovoga se puta u tom kontekstu bavi temom mirotvorstva (Mirotvorci su više od miroljubivih). U Političkim temama Tonči Tadić piše o ruskoj propagandnoj mašineriji pod naslovom Ruski mrak nad Ukrajinom.

U ovom broju Kane autori čitatelja prate i drugim raznim temama na zajedničkim putovima koje smo otpočeli: posebno na onom sinodalnom putu u razgovoru s mons. Nikolom Eterovićem u povodu objave nove knjige Sinodalnost. Novi dinamizam. Preporučujemo i intervju i knjigu o temi sinodalnosti Crkve i aktualnom sinodalnom hodu na koji smo svi pozvani.

“Sinodalni bi proces trebao pobuditi zanimanje što većega broja vjernika za sudjelovanje u crkvenim zajednicama, počevši od župa koje su temeljne ćelije mjesne Crkve. Dakle sinodalnost ne zahtijeva toliko osnivanje novih struktura, nego sinodalno oživljavanje onih koje već postoje, a koje su izgubile privlačnost i dinamizam”, poručuje među ostalim mons. Eterović koji je u iscrpnom intervjuu približio temu sinodalnosti širem čitateljstvu, osvrnuo se na viđenje sinodalnosti pape Franje, svoju ulogu veleposlanika Svete Stolice, apostolskoga nuncija u SR Njemačkoj i još mnogo toga.

U novom broju Kane nisu ostale po strani ni teme vezane uz korizmu, pripravu za najveći katolički blagdan Uskrs. Već na prvim stranicama Kane nalazi se tekst Josipa Grpca pod naslovom Korizma: škola života. “Korizma nije samo vrijeme kada će pojedinac preispitivati samoga sebe, nego je svojevrsna ‘katarza’, tj. sveopće pročišćavanje koje treba zahvatiti i društveni život”, ističe Josip Grbac, a o korizmi su u Kani pisali i Ante Jerković, Slavica Dodig, Veronika Mila Popić…

Uz brojne istaknute autore, Kana i ovoga puta nosi svježinu i aktualnost tema za suvremenu kršćansku obitelj i pojedince – od duhovnosti, kulture, odgoja za medije, povijesti, filma, putopisnih tema i drugih stalnih rubrika. Svi oni koji žele da ova suvremena obiteljska revija stiže na njihovu adresu svakoga mjeseca, pretplatiti se mogu za svega 143 kune godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili eIzdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno ovdje.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.