Kardinal Robert Sarah: trenutna situacija u Crkvi može se usporediti s izdajom Isusa Krista na Veliki Petak

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u novom intervjuu za francuski portal Valeurs Actuelles, izjavio je kako se trenutna situacija u Crkvi može usporediti s izdajom Isusa Krista na Veliki Petak

Izvor: pixabay.com
0

 

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u novom intervjuu za francuski portal Valeurs Actuelles, izjavio je kako se trenutna situacija u Crkvi može usporediti s izdajom Isusa Krista na Veliki Petak

Govoreći o svojoj novoj knjizi, Le soir approche et déjà le soir baisse (“Zamalo će večer i dan je na izmaku!”) kardinal Sarah rekao je kako je knjigu želio napisati za vjernike koji su obeshrabreni svakodnevnim skandalima koji izlaze na vidjelo. Sarah je izrazio nadu da će njegovi čitatelji primiti “radost koju Krist daje”.

“To je uskrsnuće Sina Božjega”, rekao je, “što daje nadu usred tame.”

“Čvrsto vjerujem kako situacija kroz koju sada prolazimo u Crkvi, nalikuje svim točkama Velikog petka, kada su apostoli napustili Krista kojeg je Juda izdao, jer je izdajnik poželio Krista prema svojim zamislima, Krista koji je zaokupljen političkim pitanjima.” Kardinal Sarah ukazuje na “brojne svećenike i biskupe” koji su danas “doslovno opčinjeni političkim i društvenim pitanjima”.

Ta pitanja, međutim, “nikada neće dobiti odgovore izvan Kristovog učenja”, dodao je prelat. “Dokle god nemamo Krista kao našeg velikog brata”, rekao je Sarah, “nema prave ljubavi”.

“Krist je jedino svjetlo svijeta”, istaknuo je kardinal Sarah. “Kako se Crkva mogla okrenuti od ovog svjetla”, upitao se, i kako se mogla “izgubiti u čisto materijalističkim pitanjima?”

Kardinal je rekao da Katolička Crkva mora ponovno zadobiti “smisao svog velikog božanskog poslanja” kako bi privukla ljude Kristu, pri tom naučiti moliti i “opraštati poput Krista”.

“Krist je nada”, dodao je. “Samo nam Krist može pomoći u aktualnoj crkvenoj krizi i “potrebna nam je jedna ustanova koja će voditi do te Osobe: a to je Crkva.”

Podsjećajući svoje čitatelje na primjer Starog zavjeta, kardinal Sarah je objasnio da je “u Crkvi uvijek bilo izdaje”.

“Danas se ne bojim tvrditi da se svećenici, biskupi, pa čak i kardinali boje naviještati ono što Bog uči i prenositi nauk Crkve.” Ovi svećenici, dodao je, “boje se biti nepoželjni, da ih ne smatraju reakcionarima. Zbog toga govore “nejasne i neprecizne stvari” kako bi “izbjegli bilo kakvu kritiku, te prihvaćaju glupi razvoj svijeta.” Ova adaptacija je, prema kardinalu, “izdaja”. A takvog nemarnog pastira koji ne štiti svoje stado opisao je kao “zločinačkog pastira koji napušta svoje ovce.” Štoviše, ako ne poučava vjeru, “izdaje svoje poslanje.”

Zbog te nemarnosti pastira, rekao je Sarah, “ovce su raspršene”.

“Ovo se događa danas. Čovjek više ne zna kome se obratiti.”

U isto vrijeme, kardinal Sarah priznao je da “postoji velika većina svećenika koji su ostali vjerni svom poslanju podučavanja, upravljanja i posvećivanja.”

“Ali postoji i mali broj onih koji se prepuštaju morbidnom i zločinačkom iskušenju da Crkvu usklade sa sadašnjim vrijednostima zapadnog društva.”

https://www.quovadiscroatia.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.