Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku

Monografija Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku po prvi put na jednom mjestu donosi sve što je poznato o tom iznimnom djelu hrvatske sakralne arhitekture. Ona uključuje dosadašnje spoznaje, kao i nove znanstvene činjenice utemeljene na terenskim i arhivskim istraživanjima u Dubrovniku te komparativnim istraživanjima u Italiji

0

Monografija Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku po prvi put na jednom mjestu donosi sve što je poznato o tom iznimnom djelu hrvatske sakralne arhitekture. Ona uključuje dosadašnje spoznaje, kao i nove znanstvene činjenice utemeljene na terenskim i arhivskim istraživanjima u Dubrovniku te komparativnim istraživanjima u Italiji.

Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku zauzima istaknuto mjesto među hrvatskim katedralnim građevinama. Nastala je na mjestu starijih građevina, bizantske bazilike i romaničke katedrale. Monumentalna barokna trobrodna bazilika s kupolom, izgrađena u obnovi grada nakon potresa 1667. godine, na jedinstven način sjedinjuje visoke estetske standarde dubrovačkog naručitelja i rimskog projektanta, kao i pojedinih voditelja gradnje iz Rima, sa Sicilije te iz Dubrovnika. Jednako je važna i visokokvalitetna unutrašnja oprema te poseban fenomen: Moćnik katedrale s gotovo dvjesto relikvijara, nastalih od 10. do 21. stoljeća.

Monografija je rezultat višegodišnjeg istraživanja, znanstvenog rada i sustavne obrade goleme građe vezane uz nastanak katedrale i razdoblje dulje od tisuću godina tijekom kojega je više puta bila građena i obnavljana.

Knjiga obasiže 600 stranica i sadržava tekstove vrhunskih stručnjaka s Instituta za povijest umjetnosti i drugih vodećih ustanova u Hrvatskoj (Miho Demović, Igor Fisković, Katarina Horvat-Levaj, Marin Ivanović, Jelena Ivoš, Vjera Katalinić, Vinicije B. Lupis, Milan Pelc, Daniel Premerl, Radoslav Tomić, Stanislav Tuksar, Ivan Viđen i Danko Zelić), više od 800 fotografija (najvećim dijelom snimio Paolo Mofardin) svih dijelova arhitekture, unutrašnje opreme, umjetnina i dokumenata, te arhitektonske nacrte (izradili Ivan Tenšek i Ivana Valjato-Vrus).

U pet velikih cjelina sustavno su obrađeni arhitektura barokne katedrale i dviju starijih katedrala, projekt i gradnja barokne katedrale s posebnim osvrtom na njen arhitektonski tip u kontekstu talijanske i šire regionalne arhitekture, oprema barokne katedrale (glavni i pomoćni oltari, slikarska djela, liturgijski predmeti i liturgijsko ruho, stare knjige, orgulje, glazbenu zbirku te Moćnik s relikvijama svetaca), povijesni kontekst te katalog umjetnina, popis dokumenata, izvora i literature o katedrali.

Monografija je objavljena zajedničkim naporom triju izdavača: Gradske (katedralne) župe Gospe Velike u Dubrovniku, Instituta za povijest umjetnosti i ArTresor naklade, povodom tristote obljetnice dovršenja barokne katedrale.

 

Urednica: Katarina Horvat-Levaj
Niz: Monografije
Šifra: 08013
Broj stranica: 600
Format: 29 x 25 cm
Uvez: tvrdi, ovitak

Godina izdanja: 2014.
ISBN-13: 978-953-8012-00-6
Cijena:  450,00 kn

 

Izvor: http://www.artresor.hr/hr/knjige/8013/Katedrala-Gospe-Velike-u-Dubrovniku

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.