Katolička crkva u Boki kotorskoj upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu

Katolička Crkva sv. Ilije, koja se nalazi u okviru kotorskog Instituta za biologiju mora na poluotoku Plagenti u Dobroti, prema podacima Uprave za nekretnine, upisana je na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)

Autor: Dražen Zetić, crkva sv. Ilije, Dobrota - Kotor
0

Katolička Crkva sv. Ilije, koja se nalazi u okviru kotorskog Instituta za biologiju mora na poluotoku Plagenti u Dobroti, prema podacima Uprave za nekretnine, upisana je na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)

Konkretno, katolička crkva u Dobroti “vodi” se na Crkvi sv. Ilije u Nalježićima u Grblju, koja je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, saznaje Pobjeda.

Prema dokumentu, u koji je Pobjeda imala uvid, SPC je korisnik bogomolje od 23 metra kvadratna i dvorišta od 268 metara kvadratnih, tik uz Institut za biologiju mora. Tu crkvu je Kotorskoj biskupiji poklonila obitelj Radoničić početkom sedamdesetih godina, prenosi Dnevni avaz.

Iz Uprave za nekretnine nismo mogli dobiti podatke tko je tražio izmjenu vlasništva i na osnovu kojih dokumenata je napravljen ovaj prijepis.

“Ovaj upis datira od stupanja katastarskih općina u katastar nepokretnosti, tj. od izlaganja podataka na javni uvid 1996. godine, od kada posjedujemo tražene podatke. Sve informacije prije navedenog upisa nismo u mogućnosti dostaviti jer se nalaze u povijesnom arhivu Općine Kotor “, navodi se u odgovorima Uprave za nekretnine.

Pobjeda je dobila potvrdu iz Kotorske biskupije da postoji greška u katastru i da će tražiti od Uprave za nekretnine da se ispravi. Jedino što se vidi iz dokumenta jeste da je crkva 2010. zavedena kao spomenik kulture u pojasu morskog dobra.

Crkva sv. Ilije nalazi se u okviru kotorskog Instituta za biologiju mora, nekadašnje palače Radoničić, na poluotoku Plagenti u Dobroti.

Palača je izgrađena početkom 19. stoljeća, a uz nju, na samom kraju, nalazi se romanička Crkva sv. Ilije, koja, prema pisanim izvorima, datira iz 15. stoljeća, ali se ne isključuje da potječe čak iz predromaničkog perioda.

Crkva sv. Ilije, zajedno s poluotokom Plagenti, pripadala je svojedobno kotorskoj općini. Hrvatska kapetanska i trgovačka obitelji Radoničić iz Prčanja i Dobrote kupila je cijeli poluotok od općine 1808. godine, za vrijeme francuske vladavine, za 500 talira.

U palači je 1847. boravio Petar II Petrović Njegoš kod svog prijatelja, kapetana Krsta Jozovog Radoničića, koji je palaču i sagradio.

Crkva je od 1961. godine na listi kulturnih dobara i karakteristična je po tome što je sagrađena na stijeni ispred koje se na školju u moru nalazi veliki kameni križ.

 

Izvor: teleskopr.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.