Kćerina anemija potakla me na stvaranje „Zrinkinih domaćih sirupa“!

0

Kao što sam najavio u Riječi urednika (Kako me jedna poruka uvjerila da sve ovo ima smisla!?), od  23. siječnja ove godine, cilj nam je portalom promovirati DOBRO i DOBRE ljude. Biti mala, ali čvrsta oaza za sve one kojima je u životu bitno DOBRO.  Tada sam najavio da želimo na poseban način pomoći svim onim vrijednim ljudima koji se danonoćno bore stvarajući svoje proizvode (pojedinci, OPG-ovi, obrti, tvrtke …), a nemaju mogućnost reklamiranja, predstavljanja svojih proizvoda. To ćemo činiti i nadalje (besplatno naravno), dokle god budemo postojali, zato Vas pozivamo da nam se slobodno javite i predstavite nam ono što stvarate. Nakon prošlog predstavljanja OPG-a JJAE, iznimno smo radosni  što imamo priliku predstaviti još jedan OPG nositeljice Zrinke Rupert dipl. ing. agronomije i njezine domaće sirupe.

Zrinka Rupert donosi nam nevjerojatnu priča o upornosti i neposustajanju koja nam svima može biti primjer i nadahnuće da svakodnevno biramo DOBRO!

Što Vas je potaknulo da započnete sa proizvodnjom domaćih sirupa?

Nakon što sam 2008. godine diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Vrtlarstvo, i mene je pogodila sudbina krizne generacije – nemogućnost zaposlenja.

Iako nezaposlena, nisam odustajala, čitala sam stručnu literaturu, upijala znanje i razmišljala na koji način pokrenuti vlastiti posao, a sve pomiriti s obiteljskim obavezama.

Sirupe sam počela praviti potaknuta kćerinom anemijom. Tražila sam prirodan način kako da joj pomognem. Prvi je bio sirup od koprive koji se svidio mojoj kćerci i suprugu te sam ubrzo nakon koprive počela raditi i sirup od višnje.

Kakav je bio početak?

Dobre kritike ukućana potaknule su me da se odvažim i ponudim svoje sirupe izvan kuće. Iako je suprugova plaća bila jedini izvor prihoda u našem kućanstvu, suprug je vjerovao u mene, bio mi je podrška, zajedno smo kupili prve boce i šećer da bih mogla proizvoditi. Početak je bio skroman s proizvedenih stotinjak litara i pet vrsta sirupa, krenula sam od nule i bez ikakvih poticaja.

Kako je „hobi“ prerastao u nešto više?

Vrtlarstvo mi je struka. Oduvijek sam u našem vrtu uzgajala brojne vrste ljekovitog bilja, kadulju, lavandu, majčinu dušicu, mentu, matičnjak, stolisnik, a od voćaka tu su se našle maline, višnje, ribizle i aronija. Suvremeni način života ne dozvoljava ljudima da vode brigu o onome što jedu i piju. Želja mi je bila ponuditi proizvod bez konzervansa i kemikalija, tako su nastali „Zrinkini domaći sirupi“.

Način proizvodnje?

Sve radim sama. Puno ljubavi i truda je uloženo u svaki sirup, a najveća mi je nagrada što sve više kupaca prepoznaje kvalitetu i što dobivam pozitivne povratne reakcije. Sirupe radim na tradicionalan način kako su to nekad naše bake radile. Pasteriziram ih u loncu bez umjetnih dodataka, pojačivača okusa ili umjetnih boja. Svi sastojci su prirodni. Pasterizacija ih čuva od kvarenja, zato kad se otvore trebaju se čuvati u hladnjaku.

Paleta proizvoda?

Osim pojedinacnih okusa : menta, kopriva, bazga, lipa, aronija, bazgine bobice, izabela, imam i zanimljive kombinacije biljnih sirupa: kopriva-menta-matičnjak, kopriva – maslačak, kopriva – matičnjak – stolisnik, lipa – matičnjak, a od voćnih: višnja – malina, višnja – ribizl, aronija – bazgine bobice. Danas novac ulažem u daljnju proizvodnju tako da svake godine pomalo povećavam broj vrsta i sada imam preko dvadeset vrsta ljekovitog bilja i voća koje uzgajam.

Izvor sirovina?

Voće i bilje koje koristim za sirupe uzgajam sama na manjim površinama. Bilje ne tretiram nikakvim kemijskim sredstvima, a kao gnojivo koristim prirodni stajski ovčji gnoj.

Kako pronalazite nove kupce?

Stvorila sam ime „Zrinka domaći sirupi“ po kojem sam postala prepoznatljiva. Oglašavam se na Facebooku gdje imam stranicu, na Youtubeu gdje imam kanal na koji stavljam filmove sa sirupima i za što se preporučuju i instagram na koji stavljam slike. Trudim se biti dostupna i zanimljiva mladima i malo starijima tako da mogu doprijeti do što veceg broja ljudi.

Imam vjerne kupce od Dunava do Dubrovnika kojima šaljem pakete po dogovoru. Imala sam ponude za inozemstvo, čak za daleku Australiju, ali pošto sve radim sama ne mogu napraviti velike kolicine, pa sam se kocentrirala na hrvatko tržište. Ima nekoliko malih dućana koji uzimaju moje sirupe i jako su zadovoljni prodajom.

Svaka ljekovita biljka ili voćka se preporuča za pojedini zdrastveni problem npr. nesanicu, stres, anemiju, probavu, imunitet, kašalj, astmu, alergiju…

Što želite poručiti za kraj?

Želim se zahvaliti svojim kupcima kojih je sve više i koji me preporučuju dalje. Njihova pozitivna reakcija mi je nadahnuće da nastavim dalje. Svaki dan je borba, borba za egzistenciju, želja da svojoj „fakinki“ pružim sve što mogu. Nadam se da će moja priča potaknuti i druge da ne odustaju. Sreća je u malim stvarima.

Sve o Zrinkinim domaćim sokovima saznajte na facebook stranicama:

PRIRODNI SOKOVI by Zrinka

ZRINKA Domaci Sirupi BEZ konzervansa

Ili pogledajte na YouTube kanalu:

Prirodni Sokovi by zrinka

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.